Infektolog za N1

Nakaš: Odgovornost za zloupotrebe vakcinacija je na cijeloj organizaciji

bakir-nakas (1)

Govoreći o ostavci Davora Pehara, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako je “bilo krajnje vrijeme”

Infektolog Bakir Nakaš kazao je za N1 kako nije u redu da se zloupotrebljava proces vakcinacije, kao i to da pojedinci ostvaruju pravo “preko reda”. Istakao je kako je odgovornost za zloupotrebu procesa vakcinacije u Zetri na cijeloj organizaciji, ukoliko je nije otkrio sistem. Za N1 je komentirao i ostavku Davora Pehara.

“Mislim da je dobro ukoliko je sistem otkrio da je došlo do određenih zloupotreba. Međutim, ako to nije sistem otkrio i ako je to bilo prikriveno da se nije moglo ni otkriti, nego su građani to otkrili (čuo sam da su građani to primijetili), onda je tu odgovornost na cijeloj organizaciji. Jer mora biti daleko više kontrole nad onim što je dogovoreno da se radi”, rekao je Nakaš.

Govoreći o ostavci Davora Pehara, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako je “bilo krajnje vrijeme”.

“Trebalo je da se desi onog dana kada je struka i kada su građani digli svoj glas. Na žalost, ovi koji su najodgovorniji su prebacili odgovornost na ove izvršne ljude koji su trebali da to realiziraju, a doveli su ih u situaciju da to realiziraju veoma kasno. Taj direktor je sigurno imao dovoljno razloga da podnese stavku. Dobro bi bilo da je rekao razloge, jer njegovi su razlozi njemu poznati, a nama nisu. Ja sam siguran da razlozi leže u jednom bezobzirnom odnosu vlasti prema zdravlju građana”, zaključio je Nakaš.