Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakić: Samo u prošloj godini notari u FBiH sačinili 502.057 isprava

BiH

nakic

Notari su u proteklih deset godina postali važan faktor u uspostavi pravne države i očuvanju pravne sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a svojim radom značajno su doprinijeli rasterećenju pravosuđa od nepotrebnih sudskih sporova – izjavila je za Fenu predsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Anica Nakić.

Iako ističe da nakon prvog desetljeća postojanja u BiH ima razloga za zadovoljstvo Nakić kaže da sve mogućnosti koje pruža notarijat nisu iskorištene.

-Mnogo je dostignuća, a treba izdvojiti stečenu pravnu sigurnost, jer više nema sporova o valjanosti kupoprodajnih ugovora i sličnih problema. Pravosuđe je rasterećeno, a uvođenjem notara u postupak registracije gospodarskih društava spriječeno je osnivanje „fantomskih“ kompanija koje su ranije bile podloga za razne kriminalne aktivnosti. Postignuta je efikasnost i ekonomičnost pa se hipoteke realiziraju bez čekanja i nema parničnih postupaka. Zahvaljujući uspostavi notarijata suzbijen je rad na crno, budući su ranije mnoge poslove radili nadripisari, što je za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja poreza – ističe Nakić.

Ona kao rezultat rada notara u BiH navodi i povećanje javnih prihoda, budući se obvezno izdaju računi, a svaka radnja se oporezuje. Zahvaljujući zakonskim obvezama i suradnji s Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) aktivno se djeluje na sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Uz ažuriranje zemljišnih knjiga, Nakić kaže da je još mnogo pozitivnih učinaka uvođenja notarske službe u BiH.

-Imamo snažnu potporu europskih kolega i uglednih notarskih asocijacija, a notari iz BiH u članstvu su i Međunarodne unije notara (UINL). Notarske komore FBiH i RS-a i ovim pokazuju da doprinose izgradnji pravne države i na konkretan način krče put BiH prema EU – kaže Nakić.

Naglašava da je u prošloj godini 114 notara u Federaciji sačinilo ukupno 502.057 isprava, od čega 77.613 notarski obrađenih isprava, 424.444 ovjera potpisa i prijepisa te 636 notarske potvrde.

Prije dvije godine počela je primjena Zakona o nasljeđivanju u Federaciji. Od tada su notari, ističe predsjednica Notarske komore FBiH, postali suci za ostavine kao sudski povjerenici. Od travnja prošle godine profunkcionirao je novi javni registar – Registar testamenata i drugih nasljednopravnih poslova, koji vodi Notarska komora FBiH, čime joj je povjerena nova javna ovlast.

-Notari su postali nezamjenjiv segment pravnog sustava BiH. Kao takvi ćemo i ubuduće raditi sve da omogućimo pravnu sigurnost građana te doprinesemo većoj pravnoj efikasnosti i izgradnji demokratske i pravno uređene europske BiH – kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica Upravnog odbora Notarske komore FBiH Anica Nakić.