BiH

Ministartsvo finansija BiH

Naknade za topli obrok u bh. institucijama neće biti povećane od 1. jula

17/07/2019

S obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen, neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH

Izvještaji medija o povećanju naknada za topli obrok zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine od 1. jula nisu tačni niti su utemeljeni na činjenicama.

Kako su saopćili iz Ministarstva finansija i trezora BiH, činjenica je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva u januaru usvojilo Odluku o izmjeni odluke o visini naknade za topli obrok kojom je predviđeno povećanje sa šest na osam KM pod uvjetom da do tada bude usvojen budžet bh. institucija za 2019. godinu.

S obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen, neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH od 1. jula kako su to objavili pojedini mediji tvrdeći da su informacije dostavljene iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Stav Ministarstva financija i trezora BiH je nepromijenjen da naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH treba biti veća, posebno što od 2012. godine, kada su smanjene i osnovica za plaću i sve naknade, nije bilo nikakvih povećanja za razliku od entitetskih i kantonalnih institucija.

Također, imenovane i izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzete su iz ove odluke Vijeća ministara BiH i oni neće primati veću naknadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu što je saopćeno po usvajanju odluke u januaru.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.