Tužilaštvo KS

Nakon 12 godina čekanja donesena naredba o nesprovođenju istrage protiv Heće

vahid heco – prtscr (1)

Od svega je najalarmantnije što se ovakvi dokazi traže nakon 12 godina i da je toliko vremena trebalo da se donese tužilačka odluka u ovom predmetu. TI BIH podsjeća da je nekažnjavanje ovakvih slučajeva za posljedicu imalo masovnu pojavu izvlačenja novca iz javnog sektora za finansiranje izbornih kampanja i što je u Bosni i Hercegovini postalo ustaljena praksa

Nakon 12 godina čekanja Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv bivšeg ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vahida Heće, kojeg je Transparency International u BiH (TI BIH) prijavio još 2010. godine zbog zloupotrebe kampanje „Nije kasno za bolji život“ koja je pred izbore 2010. plaćena javnim novcem u iznosu preko 233.000 KM.

Svrha kampanje bila je zapravo promocija Stranke za BiH kojoj je tadašnji ministar pripadao, a dugo je skrivana informacija o tome ko je finansirao kampanju, s obzirom na to da je zvanični odgovor Vlade i Ministarstva bio da ona nije finansirana njihovim sredstvima. Hećo je prvobitno tvrdio da je kampanju pokrenuo „na molbu menadžera pojedinih firmi koje bi finansirale kompletnu kampanju, a iz razloga što su našli interes u projektima“. Na kraju se ispostavilo da su novac dali rudnici iz sastava Elektroprivrede BiH čiji su direktori tokom afere javno negirali da su finansirali ovu kampanju.

Na ovom slučaju se pet godina nije radilo ništa, jer se jasno po broju predmeta može zaključiti da je formiran tek 2015. godine. Od tada su saslušani osumnjičeni, među kojima su bili i tad ključni ljudi javnih preduzeća iz elektro-energetskog sektora FBiH, a na kraju je donesena naredba o nesprovođenju istrage. Tužilaštvo je nakon 12 godina zaključilo da ova kampanja pokrenuta neposredno pred izbore 2010. nije imala veze sa Strankom za BiH, nego je njen cilj bio promocija javnih preduzeća.

Čak je tadašnji direktor RMU Breza izjavio da je zahvaljujući toj kampanji Elektroprivreda BiH u rudnik uložila 30 miliona KM, a Tužilaštvo u odluci zaključilo da je zbog svega ulaganje rudnika u ovu kampanju bilo opravdano. Još se dodaje da se iz revizorskog izvještaja Ministarstva, u kojem se inače ova kampanja i ne pominje jer ministarstvo nije provodilo nabavku, zaključuje da u radnjama prijavljenog Vahida Heće nema obilježja krivičnog djela jer revizor nije imao zamjerki na finansijsko poslovanje.

O odluci Tužilaštva još stoji da je Ministarstvo u novembru 2022. godine odgovorilo da nije pronašlo akt tadašnjeg ministra Vahida Heće iz 2010. godine kojim je on zvanično pokrenuo kampanju pa ga formalno nije moglo dovesti u vezu sa ovim slučajem. TI BIH je na ovu naredbu uložio pritužbu uredu Glavnog tužioca Kantona Sarajevo jer se u pisanoj korespondenciji iz 2010. koje je TI BiH dostavio uz krivičnu prijavu jasno navodi da je Hećo pokrenuo pomenutu kampanju.

Od svega je najalarmantnije što se ovakvi dokazi traže nakon 12 godina i da je toliko vremena trebalo da se donese tužilačka odluka u ovom predmetu. TI BIH podsjeća da je nekažnjavanje ovakvih slučajeva za posljedicu imalo masovnu pojavu izvlačenja novca iz javnog sektora za finansiranje izbornih kampanja i što je u Bosni i Hercegovini postalo ustaljena praksa.