Nakon 14 godina u Guantanamu vratio se u BiH: Poništen mi je i matični broj

BiH

Tarik el-Savah

Nakon odluke SAD-a o zatvaranju Guantánama, najpoznatijeg američkog zatvora otvorenog poslije rušenja newyorških “blizanaca” u septembru  2001., BiH je u ovom kontingentu primila jednog, a Crna Gora i Srbija po dvojicu bivših uznika, još tada uhapšenih  u Afganistanu.

U Srbiju su stigli Jemenac Abdul Rahman Ahmed i Tadžikistanac Omar Hamzajavič Abdulajev, navodno specijaliziran za trovanje cijanidom, u Crnu Goru Bin Ladenov tjelohranitelj Abdul Aziz al-Suvajdi i Abdel Malik Vahab al-Rahabi, a u BiH Egipćanin Tarik el-Savah.

U BiH je prvi put došao početkom rata, kako kaže, kao humanitarni radnik, i nije ni slutio što će ga snaći godinama poslije.

– Bio sam u Grčkoj kada je počeo rat u BiH. Onda sam odlučio doći u BiH te se zaposlio u jednoj humanitarnoj organizaciji. S porodicom sam se smjestio u Bočinju pa u Zenicu do 2000., kada sam i postao nepoželjan, kaže on.

Međutim, Tarik se nije mogao vratiti u rodni Egipat jer tadašnje Mubarakove vlasti nisu dobronaklono gledale na njega kao islamskog aktivistu i humanitarca. S nekolicinom prijatelja otišao je u Afganistan gdje je dvije godine poslije ranjen i zarobljen. Dodaje kako je u Guantánamu proveo 14 godina.

Američke vlasti protiv njega nikada nisu podigle optužnicu. Ni on sam, a ni oni koji su ga zarobili ne znaju zašto je tolike godine bio zatvoren.

– Prve dvije godine proveo sam u prostoriji od 9 kvadratnih metara. Bili su to teški trenuci, kazao je. Po povratku u BiH otkrio je kako mu je, u međuvremenu oduzeto državljanstvo, poništen pasoš, lična karta i matični broj. Kaže da podjednako krivi i bh. i američke vlasti te se pita ko će mu vratiti 14 godina života.