Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upaljen žuti meteoalarm: Jaka kiša pada u većem dijelu BiH

BiH

nevrijeme sarajevo

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Obilna kiša već pada u većem dijelu Bosne, a jako nevrijeme je jučer pogodilo područje Cazina.

Nešto iza ponoći prolom oblaka bio je u Tuzli, a kiša još nije prestala padati. Slično je i u ostalim gradovima.

Zbog potencijalno opasnog vremena, odnosno grmljavine Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) izdao je žuto upozorenje za područje Sarajeva, Mostara, Bihaća, Tuzle i Livna.

U Bosni i Hercegovini danas će, prema prognozi, biti oblačno vrijeme sa kišom i grmljavinom. Smanjenje oblačnosti i prestanak padavina očekuje se poslijepodne u Krajini i Hercegovini.

Očekivana količina padavna u istočnim i središnjim dijelovima BiH kretat će se od 10 do 20 litara po metru kvadratnom, lokalno do 30 litara.

Za razliku od prethodnih dana, doći će do blagog pada temperature koja će se kretati od 18 do 24, na jugu od 25 do 29 stepeni Celzijusa.

Slično vrijeme predviđa se i za naredna tri dana.

U utorak će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. U Hercegovini prijepodne pretežno, a poslijepodne umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Očekivana količina padavina u sjeverozapadnim područjima od 10 do 20 l/m2, a u ostalim djelovima od 2 do 10 l/m2.

Jutarnja temperatura iznosit će od 9 do 14, na jugu od 17 do 21, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu od 23 do 28 stupnjeva.

U srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne s kišom ili kratkotrajnim pljuskovima. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu od 16 do 22, a najviša dnevna od 16 do 23, na jugu od 26 do 30 stupnjeva.

U četvrtak malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu od 16 do 22, a najviša dnevna od 18 do 25, na jugu od 27 do 31 stupanj, saopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hdirometeorološkog zavoda BiH.