Protiv pet osoba

Nakon 15 godina Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage za granatiranje Tuzle

tuzla-birn bih

Iz Fondacije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da će se žaliti na ovakvu odluku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv pet osoba za koje je Fondacija “Istina pravda pomirenje” iz Tuzle podnijela krivičnu prijavu za granatiranje ovog grada od 1992. do 1995. godine, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Fondacija je 2007. godine podnijela prijavu protiv izvjesnih Mileta Dubajića, Momira Zeca, Veljka Brajića, Milana Nedeljkovića i Dobrašina Praščevića za artiljerijsko djelovanje po Tuzli.

Kako je iz Fondacije saopšteno, u svom obrazloženju Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoje osnove sumnje da su ove osobe počinile zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te povrede zakona i običaja ratovanja, jer niko od 150 saslušanih svjedoka nije mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu prijavljene i konkretne radnje izvršenja.

“Iz Tužilaštva navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da je u periodu od 1992. do 1995. Tuzla granatirana i da su tom prilikom ginuli i ranjavani civili, uništavani kulturni i vjerski objekti, ali ta granatiranja nisu se mogla dovesti u uzročno-posljedičnu vezu sa prijavljenim licima”, navode iz Fondacije “Istina pravda pomirenje”.

Iz Fondacije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da će se žaliti na ovakvu odluku.

“Sama činjenica da je Tužilaštvu trebalo 15 godina da donese odluku o nesprovođenju istrage govori o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini. (…) Fondacija će kao nosilac krivične prijave svakako iskoristiti pravo žalbe na ovakvu odluku Tužilaštva, ali opet je pitanje koliko ćemo dugo čekati odgovor”, kaže Jesenko Alić iz ove tuzlanske fondacije.

Vijest o nesprovođenju istrage protiv ovih pet osoba brzo se proširila Tuzlom, čiji mnogi stanovnici pamte granatiranja i gubitak života mnogih sugrađana.

Zineta Hidanović je izgubila sina na Kapiji u maju 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a njih više od 150 ranjeno. Kako je Tužilaštvo BiH nedavno donijelo odluku da neće provoditi ni istragu protiv osam osoba za zločin počinjen na Kapiji, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, ona kaže da je ogorčena ovim odlukama.

“Ova odluka da nije tužna, bila bi jako smiješna. Znati za saradnike tko su, koje su funkcije obavljali, odakle su. Osim ako i njima nije dopušteno kao Novaku Đukiću da napuste BiH. Tužilaštvo, izgleda, želi da mi roditelji hapsimo te ljude. Dovoljno dokaza im je proslijeđeno od Tužilaštva Tuzlanskog kantona”, kaže za BIRN BiH Hidanović i dodaje da od Tužilaštva BiH više ništa ne očekuje.

“Ne smiju ni izgovoriti riječ pravda, a više i ne znaju za pravdu”, smatra Hidanović.

Tužilaštvo BiH je ranije za BIRN BiH navelo da je “formiran novi predmet koji obuhvata sva granatiranja Tuzle”.

Sud BiH je na 20 godina zatvora osudio komandanta Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića, po direktnoj krivičnoj odgovornosti za zločin na Kapiji, ali je on u međuvremenu otišao u Srbiju, koja zbog njegovog zdavstvenog stanja od 2016. godine nije preuzela presudu i izvršenje.