Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 25 godina Društvo Crvenog krsta BiH u svojim prostorijama

BiH

crveni krsr

Zahvaljujući donacijama međunarodnih i domaćih institucija u Sarajevu su nakon 25 godina ponovo otvorene prostorije Društva Crvenog krsta BiH u zgradi koja je uništena granatiranjem 1992. godine.

Tim povodom, ispred ulaza zgrade vrpcu su presjekli zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić.

– Velika je čast stajati ispred ove zgrade u centru Sarajeva koja je podignuta 1928. godine, a proglašena nacionalnim spomenikom 2009. i što su međunarodni i domaći donatori uspjeli skupiti sredstva za adaptaciju zgrade. Posebno zahvaljujem američkoj ambasadi te italijanskom i španskom crvenom krstu – izjavio je Jović.

Crveni krst u BiH postoji već 105 godina i nemjerljiv doprinos daje posebno najugroženijoj kategoriji stanovništva. Njihov rad, dodaje Jović, u kontinuitetu prati Vijeće ministara BiH, a resorno ministarstvo za Crveni krst godišnje izdvaja 150.000 KM.

Donaciju za radove na primarnoj konstruktivnoj sanaciji osigurao je Specijalnog fond američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa.

– Dali smo dva različita doprinosa. Prvo smo pomogli da se uklone ruševine i da se počne s renovacijom zgrade, a zatim smo omogućili unutarnje popravke – kazala je ambasadorica Cormack.

Predsjednik Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić zahvalio je donatorima, te izrazio zadovoljstvo što se Crveni krst “konačno vratio u svoju kuću”.

– Dosada smo na iznajmljivanje prostora za sjedište Crvenog krsta dali više od 800.000 KM. To su bačena sredstva te smo sretni što sada prijatelje BiH možemo dočekati na ovoj adresi – rekao je Lazić.

Istakao je da je italijanski Crveni krst osigurao dodatne fondove za radove na kompletnom pokrivanju objekta.

Zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu podignuta je u sklopu akcije izgradnje većeg broja objekata Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije krajem dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka.

Osim Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine u zgradi je bilo smješteno i kultno okupljalište Sarajlija kino Sutjeska.