BiH

Bila zaražena koronavirusom

Nakon dva mjeseca radit će se obdukcija Advije Kanlić, ali u RS-u

23/05/2020

Tužilaštvo kantona Sarajevo naredilo je da se obdukcija izvrši u RS

U Javnom zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjoj Luci danas bi trebala biti obavljena obdukcija Advije Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, koja je bila zaražena koronavirusom, objavili su mediji.

Sin preminule, Nezir Kanlić rekao je kako porodica nije obaviještena o obdukciji, ali kako se nada da će konačno saznati istinu o uzrocima smrti majke.

Tužilaštvo kantona Sarajevo naredilo je da se obdukcija izvrši u RS, nakon što je Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije postupio prema istoj naredbi, pravdajući svoju odluku nedostatkom opreme, piše Avaz.

Advija Kanlić je preminula je 24. marta ove godine. U javnosti se, još uvijek nagađa o uzroku smrti – koronavirus ili “put pacijenata” odnosno spora reakcija ljekara.

U ranijoj izjavi sin preminule je rekao kako nisu dobili niti jedan odgovor od institucija u FBiH, osim da oni koji to trebaju uraditi odbijaju izvršiti obdukciju jer tvrde da nemaju adekvatnu opremu.

– Zgrožen sam sistemom ove države, u kojoj čekam da se provede zakonom propisana radnja obdukcije tijela moje majke. Još 2005. godine donesen je zakon o gradnji sale za infektivne bolesti, a 2020. ovaj kanton i Federacija nemaju opremu, a kamoli salu za infektivne bolesti – kazao je Kanlić.

Neki obducenti u FBiH su javno rekli da neće raditi obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.