BiH

Ugovori za podobne

Nakon “Ekonomikovih” kontejnera, dolaze “Spartini” kombinezoni

21/01/2021

"Sparta" se dokazala u brojnim poslovima plaćenim iz kase građana Republike Srpske. Tako su direktno sklapani poslovi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, banjalučkim, fočanskim i bijeljinskim kazneno-popravnim zavodom, gradskim upravama Prijedora i Banjaluke, Hidroelektranama na Vrbasu… Osim toga, "Sparta" godinama Predsjedniku RS isporučuje odlikovanja za oko 135.000 KM

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović voli da dijeli ono što nije njegovo. Osim što stranačkom šefu Nenadu Stevandiću, odnosno Republičkom štabu za vanredne kojim je rukovodio, povremeno ustupi specijalno vozilo Civilne zaštite pa ga vozač slupa, podobnim firmama obezbjeđuje dobro poslovanje. Na um mu je sada pala kupovina kombinezona za specijalizovane jedinice od vlasti bliske firme “Sparta” za iznos od 12.706 KM, piše Žurnal.

Ne luta Novitović, zato i raspiše pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti, pa sklopi ugovor 28. decembra. U danima slavlja, “Sparti”, u vlasništvu Ljubomira i Vladimira Teodorovića, poznatih trgovaca vojne opreme, ostavi rok od sedam dana za isporuku robe i sve završi do 4. januara.

Zašto je potpisao direktni ugovor, nakon “pregovaranja”, nije naročito obrazlagao:

“Hitna dodatna isporuka kombinezona za pripadnike specijalizovanih jedinica Republičke uprave Civilne zaštite”.

Zašto baš “Sparta”?

Ova firma se dokazala u brojnim poslovima plaćenim iz kase građana Republike Srpske. Tako su direktno sklapani poslovi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, banjalučkim, fočanskim i bijeljinskim kazneno-popravnim zavodom, gradskim upravama Prijedora i Banjaluke, Hidroelektranama na Vrbasu… Osim toga, “Sparta” godinama Predsjedniku RS isporučuje odlikovanja za oko 135.000 KM.

Novitović, s druge strane, je baš po mjeri režima – sa krivičnom prijavom za ugrožavanje sigurnosti, koja je završila u tužilačkoj ladici. Kako je pisao portal “Moja Hercegovina”, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka protiv njega je 29. juna 2018. podiglo optužnicu, koju je u aprilu 2019. potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema optužnici, Novitović je 8. decembra 2017. godine, zbog neriješenih poslovnih odnosa, Draganu Makiviću prijetio da će ga “skinuti golog, voziti vezanog lancima, te da će lajati od Banjaluke do Vranja”.

“Optuženi Milan Novitović je oštećenom Draganu Makiviću u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu prijetnju da ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu ‘Alfa Plam’, da će ga lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja”, stoji u dokumentu.

Prije nego što je novinarima spustio slušalicu, rekao je da “ne zna da mu se sudi”. Pitanje je, ako već on nije znao, kako to nisu znali oni koji su ga u avgustu 2020. smjestili u fotelju direktora Civilne zaštite. Osim ako se takva pitanja ne postavljaju za kadrove iz Ujedinjene Srpske?!

NOVITOVIĆEVO NJEGOVANJE SRPSKOG INVESTITORA

Po ugledu na šefa Stevandića, Novitović naročito vodi računa o nacionalnim interesima. Kako je Žurnal nedavno pisao, korona pravilo “hitno nabavljaj” za primjenu netransparentnog pregovaračkog postupka bez obavještenja javnosti, primjenio je kroz dva direktna ugovora srebreničkoj firmi “Ekonomik Group” iza koje stoji misteriozni sprski investitor.

Za kupovinu 60 stambeno-kancelarijskih kontejnera dao je 370.550 KM.

Oba ugovora panično je obrazložio pandemijom kao da, u najmanju ruku, zdravstvene ustanove oboljele smještaju pod otvoreno nebo na ovdašnjim pustopoljinama. Na sve ovo glavom klima Vlada Republike Srpske pa se krajnje diskutabilne raspodjele javnog novca “pokrivaju” naredbama i odlukama Štaba za vanredne situacije RS, kojim sada gospodari premijer RS Radovan Višković.

“Osnov za provođenje pregovaračkog postupka nabavke bez objave obavještenja o nabavci je zaključak Štaba za vanredne situacije RS od 17. novembra 2020. godine, kojim je Republičkoj upravi Civilne zaštite odobrena nabavka 36 kontejnera za potrebe bolnica u RS. Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju u vezi pandemije izazvane virusom korona te činjenicu da je zbog predstojećeg zimskog perioda za bolnice potrebno obezbijediti kontejnere koji će se koristiti kao trijažni punktovi”, stajalo je jednom od obrazloženja.

I dalje bez odgovora ostaje pitanje kako “mala srebrenička firma” na lageru ima 24 (po prvom ugovoru), odnosno 36 kontejnera (po drugom ugovoru) izrađenih po najvišim standardima za promptne isporuke, a pritom i izvozi?

Ipak, kao i za “Spartu”, i ovdje postoji objašnjenje. Sve leži u dobrim odnosima vlasti i srebreničkog preduzeća na čijem je čelu Bojan Rankić, prijatelj ondašnjeg SNSD-ovog načelnika Milana Grujičića. Predsjednik Vlade Višković početkom novembra prošle godine posjetio je baš “Ekonomik”. Poslovi su ugovarani mnogo prije nego što su tenderi bili raspisivani…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.