Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon FDS-a slijedi prodaja Bosnalijeka?

BiH

Porodični dan u Bosnalijeku

Vlada Federacije BiH (FBiH) jučer je prodala manjinski udio u Fabrici duhana Sarajevo. Kupac je multinacionalna kompanija British American Tobacco koja će Federaciji BiH za 39,9 posto FDS-a platiti 42,7 miliona KM.

Proces privatizacije u FBiH, odnosno prodaje manjinskih udjela u preduzećima, trebao bi se nastaviti sa Bosnalijekom. Iako se radi o profitabilnoj kompaniji, razlog prodaje je, kako navode iz Vlade FBiH, nemogućnost uticaja na poslovanje radi malog postotka vlasničkog udjela.

Krajem jula ove godine prvi pokušaj prodaje nije uspio jer se nije pojavio nijedan kupac. Vlada FBiH je tada nudila svojih 1,5 miliona dionica (udio u vlasništvu od 19,25 posto) po cijeni od 15,5 KM. Da je prodaja kojim slučajem realizirana Vlada FBiH bi zaradila nešto iznad 23 miliona KM.

U Agenciji za privatizaciju su tada istakli da aukcija nije realizirana zbog tehničkih problema, no to su demantovali sa Sarajevske berze (SASE).

“Navodi koji su izneseni od strane predstavnika Agencije za privatizaciju FBiH o tehničkim problemima, ukoliko isti impliciraju bilo kakvu smetnju kod Berzanskog sistema trgovine, apsolutno nisu utemeljeni”, naveli su iz SASE.

Za sada nije poznat novi datum aukcije, a zamjenik direktora Agencije za privatizaciju Drago Vrbić nedavno je izjavio da će se to sigurno desiti u narednom periodu i da Agencija ne bi išla u prodaju da nema informacija o zainteresiranim kupcima.

Vlada FBiH ove godine planira prodati i udio u Sarajevo-osiguranju, ali za sada nije poznato na koji način će to biti realizirano. U dosadašnja dva navrata na zakazane aukcije nije se javio nijedan kupac, iako je dolazilo do smanjenja cijene. Vlada FBiH u Sarajevo-osiguranju posjeduje udio od 45 posto.