Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

Nakon iznenadnog povećanja zaraženih oglasio se Štab Civilne zaštite KS

ferhadija – setnja 2

Konstatovano je da je u posljednja dva dana došlo do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom na području kantona, kao i da se od strane građana, a posebno pravnih lica, ne poštuju sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere

U Sarajevu su večeras potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom, potvrdila je za N1 direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Sa ova četiri, danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zabilježeno ukupno 20 slučajeva zaraze COVID-19.

Izetbegović je za N1 kazala kako je “ponovo aktiviran izolatorij na lokalitetu Podhrastovi” i da ćemo, vjerovatno, pacijenta, “ponovo imati nova žarišta”.

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo danas je održao sjednicu na kojoj je analizirao trenutno stanje na području kantona uzrokovano povećanjem broja zaraženih koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konstatovano je da je u posljednja dva dana došlo do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom na području kantona, kao i da se od strane građana, a posebno pravnih lica, ne poštuju sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere i preporuke naložene od federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

Štab je pozvao nadležne inspekcijske organe da u cilju zaštite zdravlja stanovništva na području Kantona Sarajevo intenziviraju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz navedene naredbe, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski i održavanja propisane distance u zatvorenom prostoru, kao što su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri i slično, te da protiv onih pravnih lica koja se ne pridržavaju tih mjera izreknu odgovarajuće kazne.

Zbog svega navedenog, a u cilju sprečavanja daljnjeg širenja zarazne bolesti COVID – 19 na području KS, štab upozorava sva pravna lica da su u obavezi da poštuju i svakodnevno u svom radu primjenjuje sve propisane epidemiološko-zaštite mjere i preporuke koje su navedene u naredbi Federalnog kriznog štaba od 29. maja ove godine.

Također, članovi Štaba su uputili i apel građanima da poštuje sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere i preporuke koje su izdate od nadležnih kriznih štabova ministarstava zdravstva, a posebno primjenjuju obavezu nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba, jer će tako najbolje zaštiti svoje zdravlje i zdravlje najbližih.

Štab je zaključio da će, u skladu sa svojim ovlaštenjima, i dalje kontinuirano i u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS i Vladom KS pratiti epidemiološku situaciju na području kantona te preduzimati neophodne mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom COVID – 19 na području našeg kantona.

Ukupan broj do sada potvrđenih slučajeva COVID-19 u Kantonu Sarajevo je 136, od čega su 22 aktivna. Od posljedica zaraze koronavirusom do sada je preminulo šest osoba.