Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Nakon jednomjesečne pauze: Sutra nastavak suđenja u predmetu “Respiratori”

Sarajevo: Nastavljeno suđenje federalnom premijeru Novaliću i drugima zbog nabavke respiratora
29.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla "Srebrena malina" u poslu vrijednom 10,5 miliona KM. Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Od sutra će Vijećem predsjedavati sudija Branko Perić, dosadašnji član Vijeća, a Sud BiH je u međuvremenu imenovao još jednog člana Vijeća, a to je sudija Goran Radević

Pred Sudom BiH sutra bi, nakon nešto više od mjesec pauze, trebalo biti održano ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020.godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Do prekida u suđenju došlo je nakon ročišta održanog 25. maja, kada je sutkinja Džemila Begović koja je bila predsjedavajuća Sudskog vijeća u ovom predmetu, saopćila da odlazi u penziju.

Umjesto Begović, od sutra će Vijećem predsjedavati sudija Branko Perić, dosadašnji član Vijeća, a Sud BiH je u međuvremenu imenovao još jednog člana Vijeća, a to je sudija Goran Radević.

S obzirom na to da se predmeti koji se vode pred Sudom BiH sudijama dodjeljuju po sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), Fokus je pitao nadležne u Sudu BiH na koji način su imenovani sudija Radević za člana Vijeća, te sudija Perić za predsjedavajućeg Vijeća.

– O navedenom je odlučilo posebno tijelo – komisija, shodno zaduženosti sudija predmetima. Isto tijelo je odlučilo da će dosadašnji stalni član fiksnog vijeća sudija Branko Perić vršiti dužnost predsjednika vijeća, naveli su iz Suda BiH za Fokus.

Ovaj odgovor svakako nameće pitanje, potpune svrsishodnosti CMS-a pri dodjeli predmeta u Sudu BiH, jer ovaj slučaj pokazuje da se sudije mogu imenovati u neko vijeće u određenom predmetu ili u tom vijeću može biti naknadno vršena preraspodjela pozicija i bez CMS-a, što implicira da i kompletno sudsko vijeće može biti promijenjeno u odnosu na sastav kojem je određeni predmet dodijeljen automatskim sistemom odnosno CMS-om.

Suđenje u ovom predmetu počelo j eu februaru prošle godine. Do sada su saslušani svjedoci i vještaci Tužilaštva BiH izuzev još jednog stranog vještaka čije se pojavljivanje pred Sudom BiH tek očekuje, a saslušani su i svjedoci i vještaci koje je pozivala odbrana optuženog premijera FBiH Fadila Novalića. Postupak je u fazi saslušanja svjedoka odbrane optuženog Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Prema procedurama, ukoliko dođe do izmjene članova sudskog vijeća, kao što je u ovom predmetu, onda se postupak vraća na početak, ali ukoliko se stranke u postupku usaglase ranije izvedeni dokazi se ne moraju ponovo izvoditi.

Na sutrašnjem ročištu trebali bi biti poznati detalji i buduća dinamika suđenja u ovom predmetu.