Globus

nezgodan dokaz

Objavljena fotografija Vučića kada su protjerivali hrvatsku porodicu Barbarić

28/06/2022
Foto: Twitter/Slobodan Stupar/Pixsell

Te 1997. godine radikali su, dok je Vojislav Šešelj bio predsjednik Općine Zemun, obitelji Barbalić oteli stan kako bi u njega uselili Ljiljanu Mijoković, kasnije udanu Mihajlović, sekretaricu Šešeljeve Srpske radikalne stranke

Ovih dana navršit će se 25 godina od pokušaja nasilnog iseljenja hrvatske porodice Barbalić iz stana u Zemunu, a na taj je događaj podsjetio novinar Slobodan Stupar, jedan od osnivača informativne redakcije nekadašnjeg kultnog Radija B92 i dugogodišnji urednik srbijanske redakcije BBC-ja.

Na Twitteru je objavio fotografiju prosvjeda koji je održan ispred otetog stana, a na kojoj se može vidjeti i današnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je tada bio generalni sekretar Šešeljevih radikala, prenosi Jutarnji list.

– Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene… Tada se (’97.) u Zemunu slikao s transparentom „Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!“. To je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Te 1997. godine radikali su, dok je Vojislav Šešelj bio predsjednik Općine Zemun, obitelji Barbalić oteli stan kako bi u njega uselili Ljiljanu Mijoković, kasnije udanu Mihajlović, sekretaricu Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Kako je pisao portal Mašina, a prenosi Nova.rs, početkom jula 1997. godine, Ljiljana Mijoković i njezin suprug Ognjen Mihajlović, urednik „Zemunskih novina“, tokom noći su provalili i promijenili bravu na stanu porodice Barbalić koja je tada bila na godišnjem odmoru. Ova provala dogodila se bez svjedoka ili prisutnosti policije, a uzurpatori nisu imali nikakav dokument kojim bi opravdali svoj postupak. Komšije  su sve to javili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun gdje su ga dočekala samo zatvorena vrata njegova stana.

Kako se navodi u knjizi „Okupirani grad“ Dragana Stojkovića, advokat porodice Barbalić, Nikola Barović, pokušao je razgovarati i dogovoriti se s Vojislavom Šešeljem, tadašnjim predsjednikom Općine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu koji je odredio privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje dok ne bude završen ovaj spor između njegove porodice i Općine Zemun. Portal Mašina pisao je da je „javnim izvršiteljima naređeno da iz stana isele uljeze, članove SRS-a koji su zaposjeli stan porodice Barbalić“.

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv porodice Barbalić koju su optuživali da su ustaše. Odluka suda u korist obitelji Barbalić nikad nije izvršena.

A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji generalni sekretar  SRS-a, organizirao je kontraprotest ispred ovog stana, a okupljeni su došli s transparentima na kojima je pisalo „Barović i Barbalić su ustaše“ i „Ne damo Zemun ustašama“.

Nakon brojnih sudskih procesa, kako je N1 objavio 2016. godine, konačno je odlučeno da porodica Barbalić nema pravo na stan. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zbog toga se žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu u Srbiji. Jedna od spornih odluka bila je kada je Okružni sud poništio prvostepenu presudu kojom je stan vraćen Barbalićima. Odbio je prihvatiti svjedočenje komšija da je Ivan Barbalić živio u tom stanu, plaćao račune, a kao dokaz postojale su i potvrde iz vrtića i škole njegova sina. No sud je prihvatio tvrdnje troje članova SRS-a koji su svjedočili da je u stanu bilo puno prašine, po čemu su zaključili da je bio napušten.

Portal Mašina prije dvije godine je objavio da slučaj porodice Barbalić ni tada nije bio riješen i da se nalazio pred sudom u Strasbourgu.

U vrijeme dok je incident oko iseljenja porodice Barbalić bio aktuelan, došlo je i do čuvenog TV okršaja između Vojislava Šešelja i Nikole Barovića, advokata porodice, kada je Barović, nakon verbalnog okršaja, Šešelja zalio čašom vode. Nakon te emisije, osiguranje lidera SRS-a je Baroviću nanijelo teške tjelesne povrede, za što je Šešelj podrugljivo govorio da se advokat „okliznuo na koru banane“ i nikada niko za to premlaćivanje nije bio kažnjen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.