Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Konakovića progovorio i Zukić: SDA pred vlastitim ogledalom

amir zukic
Amir Zukić

“Nakon 28 godina članstva i aktivnosti u SDA, imam (ne)zadovoljstvo što se obraćam adresatima”, piše Amir Zukić SDA-u, naslovljeno na predsjednika Bakira Izetbegovića i na Glavni odbor stranke, naslovljeno na Halida Genjca, dan prije nego što je najavljena njegova smjena sa mjesta generalnog sekretara SDA.

Zukić tvrdi da je nezakonito uhapšen i boravio u pritvoru, a da je proces protiv njega politički motiviran.

“Kao u doba prethodnog totalitarnog jednopartijskog sistema, Tužilaštvo KS je korišteno u političke svrhe i za unutarstranačke obračune, dok su represivni organi (po)služili kao produžena ruka politike?!”

Zukić u pismu optužuje pravosuđe ne samo da je klasično politizirano, nego toliko politizirano da djeluje kao neko ko uzrokuje unutarstranačke sukobe u SDA. Za mnoge te optužbe djeluju apsolutno poražavajuće, jer dolazi od genseka SDA.

“(Mojem) optuživanju je prethodilo orkestrirano medijsko spinovanje sa fabriciranjem dokaza uz instrumentalizirane medijsko-policijsko-obavještajno-političke strukture. U podudarno vrijeme kada sam bio lišen slobode (17. februara 2017. godine) kad je vršen pretres prostorija SDA, uz “imprimatur” Kantonalno tužilaštvo Sarajevo dva policijska inspektora KS u našem (porodičnom, op. a.) stanu u Sarajevu vršili su dugotrajna i nezakonita ispitivanja moje malodobne djece (?!), od kojih je jedan u kasnim večernjim satima fizički nasrnuo i na mog slobodno izabranog advokata prilikom pretresa moga stana, čime mi je odmah bilo grubo prekršeno pravo na odbranu (?). U najgorem ili najboljem mafijaškom stilu upućena mi je poruka ubistvom mog konja na imanju u Visokom (za kojeg MUP ZE-DO Kantona i Tužilaštvo ZE-DO Kantona iznose tvrdnju da je “izvršio samoubistvo”…)

“Ustavni sud BiH svojom odlukom utvrdio je da mi je tokom pritvora bilo ugroženo ustavno i konvencijsko pravo na porodični život. Htjela mi se nametnuti krivnja bez obzira na činjenice. Koliko je optužnica neutemeljena “i na staklenim nogama” ponajbolje govori zapažanje da su nakon dosadašnjeg toka suđenja svaki od saslušanih 28 svjedoka Tužilaštva – ujedno i svjedoci odbrane prvooptuženog Amira Zukića (od kojih je 20-ak dobilo imunitet od krivičnog gonjenja)?!”

Zukić u pismu iznosi i zastrašujuće tvrdnje o obavještajnom sektoru, koji je, po svemu sudeći, pratio porodicu Amira Zukića: “Supruga i malodobni sinovi bili su organizirano i nelegalno praćeni (OSA-OBA, FMUP i MUP KS zvanično tvrde da nije bilo nikakvog praćenja, iako su im dostavljene fotografije pratilaca koje do sada nisu identificirali)”, optužuje Zukić.

On podsjeća da je SDA 10. marta 2017. na sjednici Glavnog odbora, stala na stranu uhapšenih, njega, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića i da je presumpcija nevinosti osnovna pravna vrijednost, po kojoj niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže.

“Ako je presumpcija nevinosti ishodišna tačka načela vladavine prava (pravne države) i poštivanja ljudskih prava – kako da ovaj sveti evropski princip nije obavezujući i za “organe SDA”? …Nisu li ovim predsjednik i Glavni odbor SDA preuzeli čak i ingerencije “Suda partije”. SDA se bavi sama sobom”, optužuje Zukić.

On navodi i primjer kada SDA nije pravila distancu prema Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću unatoč postojanju pravomoćnih prvostepenih presuda, dok se njemu uskraćuju politička prava učestvovanja u javnim poslovima. “Zbog Vaše subverzivne nekonzistentnosti, nakon što je SDA ostala bez konceptualne jasnoće i intelektualne snage, potrebno je da vas podsjetim na ilustrativ i obavezujući uporedno-pravni presedan: nedavno je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odlukom nadležnog suda proveo vrijeme u pritvoru – zašto nije bilo zakonskog i ustavnog razloga da mu se uskraćuje ustavno pravo na obavljanje javnih poslova, te je čak i u vrijeme provedenom u pritvoru nastavio biti gradonačelnikom Zagreba. Zar treba da Vas podsjetim da su organi stranke SDA pojedince imenovali u Savjet stranke SDA i nakon podizanja optužnice”, piše Zukić.

“U SDA se pravo uvažava ukoliko koristi interesima, a odbacuje se ukoliko predstavlja stvarno ili imaginarno ograničenje tih interesa. Nakon što (ni)sam “osuđen” prije pravomoćne presude, u najboljem interesu SDA – svojom ostavkom želim da predsjednik i Glavni odbor SDA ne preuzmu ingerencije “Suda partije” – navodi se u Zukićevom pismu.

Analitičari smatraju da je slučaj Elmedina Konakovića, sada bivšeg premijera Kantona Sarajevo pokazao svu mračnu stranu SDA. Nakon odlaska iz vlasti Konaković je osuo paljbu na SDA od koje je imenovan na visoku izvršnu funkciju i protiv koje nije imao ništa protiv dok je vladao. Nakon odlaska Konaković je osnovao novu stranku i udario na korupciju  u SDA. Na društvenim mrežama komentari: “Zašto nije reagirao ranije i spasio i nas i sebe od pljačke vladajuće stranke?”

Jednake reakcije i na slučaj Amira Zukića. Odlaskom sa funkcije generalnog sekretara, Zukić otkriva detalje bespravnog djelovanja SDA. Usput, on ukazuje na politiziranost pravosuđa od SDA.