Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari Grad: Sve raspoložive službe stavljene u funciju

stari grad snijeg

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog da se povodom snježnih padavina i stanja na saobraćajnicama, stave u funkciju sve raspoložive službe kako bi u ovoj općini bila osigurana prohodnost u ulicama gdje ima bolesnih i starih, mostovima i najfrekventnijim lokacijama.

Prioritet su ulice u kojima žive dijalizni pacijenti i hronični bolesnici, a za njihovo čišćenje u okviru sanitetske evakuacije i zbrinjavanja angažovana je firma Klico trans gradnja koja raspolaže grtalicama prilagođenim za uske ulice.

S obzirom na probleme koje su snježne padavine izazvale u saobraćaju, jutros je u funkciju stavljena i općinska putarska služba koja je angažovana na čišćenju snijega sa mostova i drugih frekventnih lokacija.

Putarska služba je izvršila čišćenje mostova u Starom Gradu: Ćumurija, Latinska ćuprija, Carev most, Šeher-ćehajina ćuprija, a potom i dijelove At mejdana – prostor oko Bakr-babine džamije, površinu oko Inat kuće, te najkritičnije dijelove na Faletićima, Sedreniku i Jarčedolima.

Istovremeno, okviru sanitetske evakuacije i zbrinjavanja, firma Klico trans izvršila je čišćenje ulica u kojima, prema informacijama Doma zdravlja Stari Grad žive dijalizni pacijenti, a kako bi im bio omogućen odlazak na redovne terapije. Očišćene su ulice: Pogledine, Džeka, Bostarići, Sedrenik i Baruthana, dok u ulicama Evlije Čelebije i Mehmedagina čišćenje nije bilo moguće zbog nepropisno parkiranih vozila. Općina apeluje na građane da propisno parkiraju vozila kako bi prolazak grtalicama bio moguć.

Svi građani, pravna i fizička lica, imaju zakonsku obavezu čistiti ispred svojih ulaza, kao i uklanjati ledenice. Služba civilne zaštite, kao i sekretari mjesnih zajednica danas su izvršili obilježavanje lokacija gdje prijeti opasnost od ledenica.

Uposlenici Službe za komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo, koji su zaduženi da organizuju, prate i kontrolišu radove zimskog održavanja cesta na području Starog Grada danas su izvršili terenski obilazak i utvrdili da je, u skladu sa ugovornim obavezama očišćeno 29 ulica. Također, utvrđeno je da ulice Huremuša, Kamenica, Paje sokak, Mahmutovac inekoliko drugih, iako se nalaze među prvim i drugim prioritetima, nisu očišćene. Od nadležnog KJKP“Rad“ zatraženo je da se ove ulice urgentno očiste.

Na području Baščaršije, većina ulica je očišćena, dok su površine ispred ulaza u ugostiteljske i poslovne objekte djelimično očišćene, te komunalni redari vrše obilazak i upozoravaju o zakonskim obavezama propisanim za čišćenje ispred navedenih objekata.