Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugrožena radna mjesta

Nakon niza skandala građani masovno odbijaju plaćati RTV taksu

bhrt334

Nakon niza skandala građani neće da plaćaju RTV taksu, ugroženo je oko 1.000 radnih mjesta

Sindikalna organizacja BHRT-a izražava zabrinutost zbog informacija o padu naplate RTV takse u januaru 2019. godine i strahuje da bi to finansijski moglo ugroziti budućnost BHRT-a i oko hiljadu zaposlenih radnika u Javnom servisu BiH.

– Tražimo od menadžmenta BHRT-a da saopći kakvo je stanje s naplatom RTV takse poslije niza skandala u BHRT-u i najava brojnih građana da više neće plaćati RTV taksu. Smatramo da je pad naplate RTV takse direktna posljedica loše uređivačke politike BHRT-a, koja je okrenula javnost protiv sebe – citat je iz saopćenja ove sindikalne organizacije.

Ona ne podržava i osuđuje uređivačku politiku koja je odstupila od proklamovanih uređivačkih načela BHRT-a, kao i istupe pojednih urednika u programu BHRT-a i na društvenim mrežama. Takvo ponašanje odgovornih urednika i njihovi javni istupi, od zabrane srebreničkog cvijeta, provociranja javnosti na društvenim mrežama, do neustavnog obilježavanja 9. januara kao “dana RS-a”, imaju za cilj urušavanje Javnog serivsa BiH kako u programskom tako i u finansijskom smislu, smatra ovaj sindikat.

– Apelujemo menadžmentu BHRT-a da u skladu sa svojim ovlastima preduzme hitne mjere i promptno pokrene postupak smjene odgovornih. Također od menadžmenta BHRT-a zahtijevamo da saopći informaciju o reorganizaciji i sistematizaciji u BHRT-u, o kojoj saznajemo na hodnicima, te da prije usvajanja upozna i konsultuje i predstavnike Sindikalne organizacije BHRT-a – citat je iz saopćenja Upravnog odbora ovog sindikata.