BiH

"druženje"

Nakon obraćanja Schmidta u Parlamentu BiH, oglasio se i Dodik

28/10/2021

Dodik je zahvalio opozicionim strankama iz RS koje nisu prisustvovale današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je današnja sjednica Predstavničkog doma PS BiH obično druženje koje su smislili oni koji smatraju da im je Chistian Schmidt od koristi, prije svega Bošnjaci, a Hrvati, vjerovatno, iz nekog praktičnog razloga.

– Bošnjaci očekuju da će on uraditi sve što oni žele, donijeti neke propise i zakone. Hrvati očekuju da će biti riješen njihov problem kako bi bili ravnopravno zastupljeni – tvrdi Dodik.

Dodik tvrdi da Schmidt nema nikakav diplomatski status i da BiH nema visokog predstavnika.

Zamolio je Savjet bezbjednosti UN da nikoga više ne imenuju za visokog predstavnika, tvrdeći da ga BiH nema ni sada i da je to dobra vijest.

Dodik je kazao da na nivou BiH ne može donijeti nijedan zaključak koji bi bio obavezujući za entitet Republika Srpska.

– U tom pogledu juče u parlamentu trebala je da ostane manifestacija skupštinskog jedinstva u vezi sa odnosom prema odlukama, ali današnja sjednica može se smatrati kao događaj koji treba da doprinese većoj svijesti o tome – rekao je on.

Dodik je zahvalio opozicionim strankama iz RS koje nisu prisustvovale današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH.

– Želim da se zahvalim opoziciji koja se na primjeran način odnosi prema odluci NSRS da Christian Schmidt nije visoki predstavnik i da mu se na taj način ne može dati nikakav značaj – rekao je Dodik.

Tvrdi da se u zadnje vrijeme na razne načine pokušava da dođe do susreta između Schmidta i nekoga iz RS.

– Međutim, od toga nema ništa. NSRS je rekla da to ne postoji. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i to je samo doprinijelo opštoj konfuziji koja vlada u BiH – tvrdi Dodik.

Dodik je ocijenio da je degutantno kada neki Amerikanci ili Evropljani dođu i pričaju o vladavini prava.

On je rekao da je vladavina prava striktno poštivanje odredaba Ustava, a onda se pokaže da u kontinuitetu četiri stranca – visoki predstavnik u prošlosti i tri stranca, sudije u Ustavnom sudu BiH, naprave u BiH potpunu dezorganizaciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.