Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova tužilačka farsa

Nakon osam godina “istrage”, nema krivaca za višemilionsku pljačku GP Bosna

Bosna gp (1)

SIPA je prije šest godina pripremila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 15 osoba i 4 pravna subjekta, zbog sumnje da su učestovali u krivičnom djelu pranja novca više od 10 miliona maraka

Krajem 2012. godine sarajevsko tužilaštvo zaprimilo je prijavu Sindikalne organizacije o kriminalu u GP Bosna.

Četiri godine kasnije, 27. maja 2016. Tužilaštvo dostavlja zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo da saslušaju čelnika sindikalne organizacije Željka Kneževića o navodima iz prijave, piše Žurnal.

Naredne godine, 1. decembra 2017. tužilaštvo od Općinskog suda u Sarajevu traži dostavljanje dokumentacije iz likvidacionog postupka društva GP Bosna.

Došla je i 2018. godina. Izjavu su dali likvidacioni upravnik Dženamir Abaza i jedna uposlenica GP Bosna, koja je samo navela da je čula za čudne, tajne isplate za dvije firme.

Konačno, avgusta 2020. godine tužilaštvo zaključuje da su navodi o nezakonitostima „paušalni“, te zvanično obustavlja istragu protiv rukovodilaca GP Bosna.

I to je sve što je tužilaštvo „radilo“ odnosno uradilo u ovom slučaju. Da su samo čitali Žurnalove tekstove, tužioci bi mnogo više saznali, ali to očito nije bila namjera.

Podsjetimo, tokom posljednjih 5 godina prije pokretanja likvidacionog postupka 2013. godine „GP Bosna“ imala je niz vrijednih poslova, a novca ipak nema. Zgrada u ulici Mehmeda Spahe prodana je za gotovo 9 miliona Centralnoj banci BiH. Gdje je taj novac? Gdje je novac od posla na obnovi Vijećnice ugovoren na više od 4 miliona KM? Gdje je više od 5 miliona dolara sa računa u Libiji? Zašto je od kupaca nekih poslovnih prostora traženo da novac predaju u kešu, a ne preko računa?

Prema polugodišnjem izvještaju o poslovanju, „GP Bosna“ je te 2013. godine imala neto dobit od milion i 250 hiljada. Taj novac je prema tvrdnjama uprave ulagan u obnovu svojih poslovnih prostora na atraktivnim lokacijama u Sarajevu, koje se prodaju ispod cijene.

Proizvodni pogon “Briješće” imao je upravnu zgradu, betonaru, armiračnicu, radionice, hangare te skladišta sa pratećim objektima na 26.000 m2. Radnici naravno ne znaju ne znaju ko je i za koliko prodao mašine ni gdje je novac, ali su od istražnig organa očekivali da to utvrde. Na „doboš“ je otišla i upravna zgrada u Zagrebačkoj ulici.

Banke su naplatile svoja potraživanja, 287 preostalih radnika su od svojih oko 4 miliona ukupnih potraživanja, dobili četvrtinu.

SIPA je prije šest godina pripremila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 15 osoba i 4 pravna subjekta, zbog sumnje da su učestovali u krivičnom djelu pranja novca više od 10 miliona maraka, a dio je vezan i za poslovanje GP Bosna, o čemu je Žurnal opširno pisao.

Predmetom su istrage u BiH bila društva „Kvantum“, „Market Bull“, „IN Capital“, „MI Group“ te bivši rukovodioci GP Bosna Uglješa Kisić, Erol Džebo,Džafer Prevljak, Milan Šešelj. Izvještaj je proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, kojem su vjerovatno i ti dokazi bili „paušalni“.

“Uzalud vam prijave, dovoljan je jedan moj poziv da to sve zaustavim,” podsmješljivo je radnicima svojevremeno govorio direktor Uglješa Kisić.

Bio je, po svemu sudeći, itekako u pravu.