Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija

Nakon otkazivanja sjednice povodom Svjetskog dana Roma: Potvrda sistemske diskriminacije!

aleksandar masic
Foto: Screenshot
Aleksandar Mašić, predsjedavajući Odbora za Rome

Ministarstvo je bilo dužno objasniti zašto svečana sjednica nije održana u zgradi Parlamenta BiH i pored i toga što je 8. april uvršten u državni kalendar značajnih datuma, navodi se u reakciji

Članovi Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH – predstavnici Roma i Članice Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH – predstavnice Romkinje objavili su danas da ostaju pri stavu da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH direktno odgovorno zbog otkazivanja Svečane sjednice obilježavanja Svjetskog dana Roma na način kako je Odbor ranije predložio, niti je obezbijedilo saglasnost Odbora za otkazivanje Sjednice.

-Potpuno smo svjesni da saopštenje Ministarstva ne predstavlja ništa drugo do neuspjeli pokušaj prebacivanja odgovornosti sa Ministarstva na Odbor za Rome – stoji u reakciji.

Kako se dalje navodi, saopštenje koje je Ministarstvo izdalo ne mijenja činjenicu da svečana sjednica nije održana u zgradi Parlamenta BiH po agendi koju su predložili već u sali hotela, sa programom koji je dogovoren bez znanja i saglasnosti članova Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH.

-Ministarstvo je bilo dužno objasniti zašto svečana sjednica nije održana u zgradi Parlamenta BiH i pored i toga što je 8. april uvršten u državni kalendar značajnih datuma. S obzirom na činjenicu da to nisu uradili, javno ih pozivamo da to urade. Također, neka Ministarstvo objasni zašto teret stavlja samo na članove Odbora koji dolaze iz romskih organizacija. Nejasno je odakle Ministarstvu tolika sigurnost da naš stav ne dijele i neki od članova Odbora za Rome koji dolaze ispred institucija. Otkazivanjem sjednice uloga Odbora je potpuno obesmišljena, a nakon ovoga je i upitno zašto Odbor uopšte postoji – pitaju se u Odboru za Rome pri Vijeću ministara BiH.

-Javnost mora biti upoznata i sa činjenicom da je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Kemo Sarač, po našem mišljenju, pokušao izvršiti trgovinu uticajem, na način da je članovima Odbora poslao mail u kojem na indirektan način pokušava izvršiti pritisak kako bismo povukli naše saopštenje, uz napomenu da nam se inputira nepoštivanje ili neuvažavanje žena. Smatramo da je ovo još veći skandal od samog otkazivanja svečane sjednice bez saglasnosti Odbora za Rome. Da li je pokušaj trgovine uticajem krivčno djelo visokopozicioniranog državnog službenika ili ne, neka odluče nadležni – stoji u saopćenju.

Takođe, navode da je predsjedavajući Odbora, Aleksandar Mašić, ranije uputio prijedlog za sastanak sa predstavnicima ministarstva, no taj se sastanak nije dogodio iz razloga što su predstavnici ministarstva, po njihovoj tvrdnji, bili zauzeti cijelu sedmicu, od 01-07. aprila 2024. godine, što jasno govori o odnosu pomoćnika ministra prema Romima.

-Mi kao članovi Odbora ostajemo pri prethodnom stavu i odgovorno tvrdimo da ovo nije stav samo „dijela Odbora iza koga stoje isključivo članovi iz romskih organizacija“, kako je napisano u saopštenju Ministarstva. Zbog činjenice da ovakva prepiska može trajati unedogled, kao članovi Odbora za Rome nakon ovog saopštenja se više nećemo oglašavati po pitanju otkazane svečane sjednice. O našim daljnjim koracima blagovremeno ćemo obavijestiti javnost – stoji u reakciji koji su potpisali Aleksandar Mašić, predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću Ministara BiH, Dervo Sejdić, član Odbora za Rome pri Vijeću Ministara BiH, Nedžad Jusić, član Odbora za Rome pri Vijeću Ministara BiH, Sabahudin Tahirović, član Odbora za Rome pri Vijeću Ministara BiH, Elvisa Jusić, članica Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH
Admira Biberović, članica Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH.