Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni poslanik Damir Arnaut tvrdi

Nakon povećanja plata od 500 KM, tajno povećali i paušal parlamentarcima za oko 100 KM!

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
14.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. (L-D) Bakir Izetbegovic, Nikola Spiric, Dragan Covic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

To sam otkrio tek kada sam dobio platnu listu za juli. Iskoristit ću sutrašnju sjednicu da ishodim smanjenje plata počev od idućeg mandata. Nema više izgovora – ili ste za to da ova sramna povećanja ostanu naredne četiri godine ili protiv. Sutra ćemo se prebrojati – kazao je Arnaut za Fokus.ba

Damir Arnaut poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine objavio je na društvenim mrežama da je Zajednička komisija za administrativne poslove PSBiH povećala i paušal parlamentarcima za oko 100 KM, a da on kao poslanik nije o tome zvanično ni obaviješten, nego je to otkrio kada je na platnoj listi za mjesec juli vidio da umjesto dosadašnjih oko 703 KM, paušal sada iznosi 802,50 KM.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

U izjavi za Fokus Arnaut je podsjetio da je vlast na pretprošloj sjednici glasala za povećanja u budžetu za plate funkcionerima u iznosu nešto većem od 500 KM.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

– Djelovanjem Administrativne komisije i paušal je povećan za gotovo 100 KM, a što sam otkrio tek kada sam dobio platnu listu za juli. Na prošloj sjednici sam predložio amandman na Ustav BiH kojim bi se dozvolilo smanjenje plata funkcionerima tokom mandata. Kako je to odbijeno, iskoristit ću sutrašnju sjednicu da ishodim smanjenje plata počev od idućeg mandata. Nema više izgovora – ili ste za to da ova sramna povećanja ostanu naredne četiri godine ili protiv. Sutra ćemo se prebrojati – kazao je Arnaut za Fokus.ba.

Dok vlast nije uvela nikakve konkretne mjere koje bi ublažile posljedice krize i poskupljenja koje trpe građani u BiH, uključujući i odbijanje ukidanje akciza na gorivo, gotovo na svim nivoima vlasti su sebi “pojačale” primanja kako povećanjem plata, tako i paušala. Inače, parlamentarci koji imaju ionako visoke plate i koje kod nekih premašuju iznose od 5.000 KM, imaju brojne druge privilegije poput paušala koji sada premašuje 800 KM.

Proteklih godina samo nekoliko puta su se od pojedinih parlamentaraca mogli čuti prijedlozi da se paušal ukine, međutim takvi pokušaji su brzo “ugušeni” navodima iz Administrativne komisije da to nije moguće.

Zajednička komisija za administrativne poslove broji 12 članova koji dolaze iz oba doma PSBIH, a članovi su iz HDZ-a BiH, SDA, SNSD-a i DF-a.