Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska nije bila agresor na BiH, već Srbija i Milošević

kolinda

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović  u obračanju javnosti na Pantovčaku se osvrnula na jučer izrečenu presudu hašoj šestorci ustvrdivši kako istom mjerom nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločinci. Dodaja je kako će posjetiti BiH kako se ne bi narušili odnosi Bošnjaka i Hrvata, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska predsjednica Grabar -Kitarović izrazila je na počteku svog obraćanja sućut obitelji Slobodana Praljka ustvrdivši kako je “radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio”.

Grabar-Kitarović je istaknula kako se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH.

“Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH kao države, a hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH kao svoje države. Hrvatsku i BiH napala je Miloševćeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kazala je kako Hrvati moraju imati snage priznati da su neki njihovi sunarodnjaci u BiH počinili zločine za koje trebaju odgovarati.

“Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH”, dodala je Grabar-Kitarović.

Poručila je kako se posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji BiH moraju izdići iznad toga za dobro oba naroda te pozvala bošnjačke čelnike da se ova presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da bude završetak jednog i početak drugog razdoblja.

“Kao hrvatska predsjednica učinit ću sve da ova presuda ne pogorša hrvatsko-bošnjačke odnose i u najskorije vrijeme posjetit ću BiH”, poručila je Grabar-Kitarović.
Istaknula je kako je Hrvatska od početka podržala osnivanje MKSJ- a, no kako je taj sud “propustio ostvariti svoju ulogu u donošenju pravde za žrtve zločina te se postavio kao politički arbitar pokušavajući uspostaviti umjetnu ravnotežu krivnje”.