Sama protiv svih: Kolinda Grabar-Kitarović brani Putina i Rusiju od EU

putin(1)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svojim izjavama i djelovanjem još jednom je dovela Hrvatsku u nezgodan položaj.

Dok se EU nalazi u ozbiljnom diplomatskom ratu s Rusijom zbog afere „Skripal“, hrvatska predsjednica je jedini zvaničnik neke zemlje EU koji ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu čestita izbornu pobjedu i poziva ga u službenu državnu posjetu.

Evropska unija povukla je svog ambasadora u Moskvi, nakon što su se evropski čelnici složili da je Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Briselu u četvrtak, Evropsko vijeće je saopštilo da nema drugog objašnjenja osim da je Rusija odgovorna za napad.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je trovanje u Salisburyju dio planske ruske agresije protiv Evrope“.

Moskva je odbacila odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju 4. marta na jugu Engleske.

– Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našoj zajedničkoj sigurnosti – stoji u saopštenju Vijeća Evrope.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da su evropski čelnici saglasni da treba poduzeti zajedničke korake, dok je grčki premijer Alexis Tsipras dodao da EU trba pokazati solidarnost s Velikom Britanijom, ali da istovremeno EU treba biti odgovorna kada se napad pripisuje nekoj drugoj državi. Litvanska predsjednica Daria Grybauskaite je najavila kako će ova baltička zemlja slijediti primjer Velike Britanije i protjerati ruske diplomate.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se hrvatski državni sastati tek u ponedjeljak kako bi razmotrio donošenje odluke.

Novinari su Plenkovića pitali je li se Hrvatska našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku.

-To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Velika Britanija je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno – odgovorio je Plenković.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je sastanak državnog vrha da se što prije očituje kako bi Hrvatska uskladila vanjsku politiku s ostalim zemljama EU poručivši kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojim pozivom Putinu ugrozila položaj Hrvatske.

Nakon nedavnih spornih izjava na turneji po Južnoj Americi, gdje je ustašku emigraciju nazvala borcima za slobodu hrvatskog naroda, hrvatska predsjednica je čestitkom ruskom predsjedniku i pozivom da posjeti Hrvatsku, u trenutku kada je EU u praktičnom diplomatskom ratu s Rusijom, još jednom okrenula leđa vrijednostima na kojima počiva EU.