opozicija suzdržana

Nakon promjene naziva šest ulica u Mostaru oglasila se i pozicija i opozicija

mostar gradsko vijece4

Međutim, po mišljenju predsjednika Kluba vijećnika HRS-a Silvija Bubala današnja odluka o promjeni naziva šest mostarskih ulica uopće nije toliko velika kako to predstavljaju vladajući

Gradsko vijeće (GV) Mostara smoglo je snage promijeniti šest kontraverznih naziva ulica i na taj način pokazalo da je spremno donositi najveće, najbitnije i najteže političke odluke, a sve za dobrobiti svih građana Mostara, izjavio je u četvrtak predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

– Niko od gradskih vijećnika nije bio protiv, bilo je osam suzdržanih, a 25 vijećnika za. Žao nam je što se od ovoga pokušala napraviti tolika medijska politička priča onih koji ne misle dobro Gradskom vijeću i nije im drago što Gradskom vijeću u svoje 24 sjednice ide i prolazi sve što se predloži uz dobru raspravu i nadam se da će tako biti i ubuduće – prokomentirao je Marić odluku Gradskog vijeća.

Ustvrdio je kako se nepotrebno cijela medijska pažnja usmjerila isključivo na promjenu šest spornih imena mostarskih ulica.

VEZANI TEKST Nova imena za šest ulica u Mostaru

– Na dnevnom redu je i odluka o subvenciji boračkih kategorija stanovništva, s kojom ćemo boračkoj populaciji omogućiti da u sklopu legalizacije svojih objekata ili izgradnje novih objekata imaju mogućnost dobiti određene subvencije. Jedna jako bitna tačka je i Odluka o sazivanju osnivačke Skupštine Turističke zajednice Grada Mostara. Mostar, kao jedna od glavnih turističkih destinacija u BiH nema svoju turističku zajednicu, a kantonalni zakon nam omogućuje to i ozbiljno polazimo u rješavanje tih pitanja – kazao je Marić.

Dodao je kako će Gradsko vijeće danas razmatrati i odluku o uvođenju vinjeta za autobuse i vozila s više od osam sjedala koja ulaze u staru gradsku jezgru, kao i odluku o zabrani, mogućnosti i načinu korištenja jednosmjernih ulica.

I gradonačelnik Mario Kordić ustvrdio je kako se pitanje promjene naziva ulica nepotrebno politiziralo.

– Moj poziv bio je da iz Vijeća pošaljemo jednoglasno usvojenu odluku, međutim očito nije bilo dovoljno ni mudrosti ni hrabrosti od strane opozicijskih vijećnika da stanu s nama i pokažu da je Grad Mostar jedinstven kada su ovakvi problemi u pitanju, a politiziranje ovakve stvari bilo je katastrofalno gledati. Ima ljudi koji iz svojih udobnih fotelja ne mogu vidjeti ili se muče s činjenicom da Grad Mostar svakodnevno i na svakoj sjednici čini korake koji su vidljivi za sve građane – poručio je Kordić.

Po njegovim riječima, aktualna gradska vlast gura Mostar u pravom smjeru i Mostar postaje primjer kako se rješavaju problemi.

– Mostar bi svojim primjerom mogao potaknuti druge ljude na slično ponašanje i puno odgovornije vođenje politike. Politika u ovoj državi izuzetno je komplicirana sa svojom ne tako davnom, ružnom prošlošću, koja nas još opterećuje, ali ako Mostar, kao možda jedan od najkompliciranijih gradova, može donijeti ovakve odluke, možda i drugi pokažu malo hrabrosti i krenu naprijed – kazao je gradonačelnik Kordić.

Opozicija suzdržana

Međutim, po mišljenju predsjednika Kluba vijećnika HRS-a Silvija Bubala današnja odluka o promjeni naziva šest mostarskih ulica uopće nije toliko velika kako to predstavljaju vladajući.

– Svaki vijećnik bio je za to da se nazivi ulica promijene, ovo je bila tehnička odluka. Naravno da se neki vijećnici ne slažu s načinom na koji je oformljeno povjerenstvo, ko je bio u njemu, a opozicija se također ne slaže ni s tim što ništa od naših prijedloga nije prihvaćeno. Da je prihvaćen bar jedan amandman, uvjeren sam da bi opozicija digla ruke – kazao je Bubalo.

Prijedlog HRS-a bio je da se promijeni naziv Ulice maršala Tita, a gradonačelnik je kazao kako se o toj ulici danas nije ni raspravljalo.

– Lično sam mišljenja da se treba odreći svih totalitarnih režima, pa tako i tog režima, međutim to će sigurno nekad biti tema i kako smo odgovorno ovaj dio tako ćemo i ostatak – naglasio je Kordić.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija pojasnila je razloge zbog kojih su opozicioni vijećnici bili suzdržani prilikom glasanja o promjeni naziva ulica.

– Prijedlozi opozicije bili su konstruktivni od prvog trenutka formiranja komisije. Mi smo i danas ponovno pokušali, kompletna opozicija izašla je sa strane, svi smo odustali od svojih prijedloga i našli zajednički prijedlog, predložili ga, ali odbijen je. Nemoguće je da ni jedan prijedlog koji opozicija upućuje u zadnjih godinu i po dana ne valja. Ovo danas bio je povijesni trenutak, ne samo za promijeniti ulice, nego i da se na jednom od šest naziva na spisku nađe i jedna žena, a nije da ih nema zaslužnih, bez obzira kojoj nacionalnosti i vjeri pripadale. Nažalost do toga nije došlo i opozicija nije imala nikakav drugi izbor nego da bude suzdržana – kazala je Baralija.

S druge strane, gradonačelnik Mostara ustvrdio je kako je opozicija u cijloj ovoj priči „pokušala napraviti nered”.

– U Mostaru ima i bit će dovoljno ulica kojima će se morati davati nova imena ili ulica koja uopće nemaju nazive, tako da će se tu naći i mogućnost i za žene i za sve one koji su u Mostaru ostavili dobar zalog da se njihova imena tu i nađu. Ispravit ćemo to, ne trebamo upadati u ove zamke, to su bili opozicijski trikovi kako, možda, napraviti nered u cijeloj ovoj priči, pa su onda pitali što nema ovoga, što nema onoga, a vjerujte svi prijedlozi poslani s njihove strane su korektni i dobri. Ja bih bio sretan da smo imali 100 ulica za promijeniti, ali ovaj put pričali smo samo o šest ulica – kazao je gradonačelnik.

Židovska općina Mostar: Promjena naziva ulica je povijesna pravda

Iz Židovske općine Mostar pozdravili su odluku Gradskog vijeća Mostar o promijeni naziva šest ulica.

Iz Židovske općine Mostar navode kako je Mostar danas dao primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini.

„Pitanja etike, morala i vrijednosti od iznimne su važnosti i njihov utjecaj na javni diskurs i zajednicu je neprocjenjiv. Dakle, nema mjesta dvosmislenosti i mora se izraziti jasan i čvrst stav, bilo od strane gradskih vijeća diljem zemlje, državnih institucija, nevladinih udruženja, javnih osoba”, saopćeno je iz Židovske općine Mostar.

– Danas je izvršena istorijska pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariju Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno učestvovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u istorije čovječanstva. Uklanjanje njihovih imena iz bilo kakvog javnog i službenog spominjanja čvrsta je izjava koja prenosi jasnu poruku da ovi kriminalci i stavovi koje zastupaju neće biti prihvaćeni – izjavio predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri.

Dodao je kako su današnjim potezom Grad Mostar, njegovi čelnici i stanovnici, još jednom pokazali „da se na kritičnim povijesnim i društvenim raskrižjima, kada se postavljaju moralna načela, moramo ujediniti oko prave odluke koja će dodatno osnažiti našu čvrstu i moralnu zajednicu”.

Kabiri je podsjetio da je u Sarajevu u Drugom svjetskom ratu ubijeno 8330, a u Mostaru 137 Židova.

– Kao predsjednik Židovske općine Mostar, predano radim na tome da povijest nikad ne bude zaboravljena i da se niti jedan Židov u Bosni i Hercegovini više neće osjećati ugroženo – poručio je Kabiri.