Jonathan Menutti

Novoimenovani supervizor obavio prvu službenu posjetu Brčkom

Jonathan Menutti (1)

Čelnici Distrikta upoznali su supervizora sa svim važnim procesima koji su se vodili u prethodnom razdoblju u Brčkom, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta

Službenici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH sastali su se u četvrtak s prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Jonathanom Menuttijem u povodu njegovog prvog službenog posjeta Distriktu nakon imenovanja na tu dužnost.

Zajedno s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem sastanku su nazočili njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

Čelnici Distrikta upoznali su supervizora sa svim važnim procesima koji su se vodili u prethodnom razdoblju u Brčkom, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

“Obradovani smo spoznajama da će institucija supervizora nastaviti, s jednakom pažnjom i posvećenošću, pratiti sve procese koji se događaju i dobili smo potporu za reformske procese koje vodimo, kao i garancije da ćemo najneposrednije surađivati na svim važnim pitanjima“, rekao je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić izjavio je da se na sastanku razgovaralo o pitanjima potpore raznim projektima koji trebaju osigurati napredak Distrikta.

“Ja se nadam da će novi supervizor imati razumijevanja za potrebu da lokalne strukture vlasti i u narednom razdoblju preuzimaju postepeno sve više ingerencija i inicijativa za upravljanje Distriktom, jer nam je cilj da dođemo do takve političke atmosfere da institucije vlasti u Brčko distriktu BiH preuzmu sudbinu u svoje ruke”, kazao je Milić.

Dogradonačelnik Anto Domić osvrnuo se na pitanje borbe protiv korupcije u Brčkom kazavši da postoji odlučnost u provođenju iste kroz konkretne i ciljane akcije i djelovanja samim tim što su se u Distriktu donijeli ključni propisi u borbi protiv korupcije kao i uspostavljanje dvije važne institucije: Ured za prevenciju korupcije i Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa.

“Mi već dugo uz pomoć supervizora pokušavamo realizirati statusno pitanje Distrikta kroz rješavanje investicija u Luku, rješavanje pitanja mosta između Brčko distrikta BiH i Republike Hrvatske, rješavanje pitanja vodoopskrbe, suradnja sa Svjetskom bankom oko projekata koji su u početnoj fazi, kao i drugih važnih infrastrukturnih pitanja i nadam se da će to sve u konačnici biti realizirano uz dragocjenu potporu supervizora za Brčko“, izjavio je Domić.

Supervizor Menutti kazao je da koristi priliku da se upozna sa svim sugovornicima i partnerima u Distriktu kako bi čuo njihove prioritete i stavove i procijenio u kojim oblastima postoji potreba za njegovim većim angažmanom, kako bi zajedno sa svojim timom pomogao predstavnicima Distrikta u provođenju ključnih reformi.

“Brčko distrikt BiH pokrenuo je vrijedne reforme i projekte, imaju prije svega transparentno i odgovorno trošenje javnih sredstava, dobru upravu i odlučnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa“, kazao je Menutti

Dodao je da od institucija Distrikta očekuje nastavak rada i surađivanja u stvaranju zajedničkog napretka kako bi Brčko bilo pozitivan primjer za sve druge u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.