BiH

nezakonito poslovanje

Nakon racije u poznatom sarajevskom restoranu oglasila se Porezna uprava

21/02/2021

Angžirao četiri neprijavljena radnika, što je predstavljalo osnov za pečaćenje objekta

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH-Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo sinoć su u saradnji sa inspektorima Uprave za inspekcijske poslove KS uz asistenciju policije MUP-a KS izvršili inspekcijski nadzor zakonitosti poslovanja poreznog obveznika UR Gostionica, odnosno restorana “Bosna” na Ilidži, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Kako je saopćeno iz PUFBiH, u toku inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije BiH utvrdili su da kontrolisani porezni obveznik posluje nezakonito, jer je u momentu nadzora:

– angžirao četiri neprijavljena radnika, što je predstavljalo osnov za pečaćenje objekta i izdavanje prekršajnog naloga po Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa sa novčanom kaznom od 2.000 KM.

– prekršio odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, što je predstavljalo osnov za izdavanje prekršajnog naloga po istom Zakonu sa novčanom kaznom od 3.000 KM, i

– nije prijavio držanje žive muzike, što je predstavljalo osnov za izdavanje prekršajnog naloga po istom Zakonu o komunalnim taksama sa novčanom kaznom od 200 KM.

Navedenom poreznom obvezniku izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 5.200,00 KM, saopćila je PUFBiH, dodajući da se inspekcijski nadzor kod ovog poreznog obveznika nastavlja u segmentu ispitivanja i utvrđivanja tačne porezne obaveze poreznog obveznika.

Ranije je iz MUP-a KS saopćeno da je vlasniku restorana “Bosna” na Ilidži, u kojem je tokom racije zatečeno 210 osoba i utvrđeno kršenje epidemioloških mjera, izrečena kazna 2.500 KM.

Noćas je i Uprava za indirektno oporezivanje BiH bila u akciji. I to akciji koja je rezultirala milionskom zapljenom…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.