BiH

potvrđeno

Uhvaćen s 292.500 kutija cigarete, vozač uhapšen

21/02/2021

Radi se o jednoj od najvećih zapljena cigareta u posljednjih desetak godina, Crnogorac iza rešetaka

Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) spriječili su sinoć šverc velike količine cigareta iz Crne Gore u BiH.

Akcija pripadnika UIO BiH okončana je jutros, a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

Radi se o jednoj od najvećih zapljena cigareta u posljednjih desetak godina. Kamion s švercovanom robom ušao je u BiH na graničnom prelazu Deleuša i pod pratnjom službenika dovezen u Sarajevo na pregled.

Cigarete su otkrivene putem specijalnog skenera, a pronađeno je više od 585 kartonskih kutija (292.500 paklica cigareta). Vozač kamiona je uhapšen.

Ova informacija potvrđena je danas iz UIO BiH.

– Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave z indirektno oporezivanje izvršili su detaljan pregle teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore.Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 katrona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene „crnom tržištu“ Evropske unije. Treteno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je lice inicijala K. M. lišeno – rečeno je iz Granične policije BiH.

Crnogorac iz rešetaka

Kod osumnjičenog državljanina Crne Gore, otkrivena je i zaplijenjena jedna od najvećih količina krijumčarenih cigareta.

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koji je koordinirao akcijom zaplijene koju su izvršili ovlašteni djelatnici UINO, narednio je lišenje slobode osumnjičenog državljanina Crne Gore, koji je upravljao vozilom u kojem je upotrebom specijalističke opreme, otkrivena velika količina od nekoliko stotina paketa cigareta, u kamionu koji je prevozio drugu vrstu robe.

Zaplijenjena količina cigareta, prema preliminarnim informacijama, bila je namijenjena za krijumčarenje dalje prema zemljama EU.

Dežurni tužitelj zatražio je privođenje osumnjičenog, za kojeg će nakon ispitivanja, predložiti određivanje mjere pritvora.

Ova akcija jedna je od najvećih zaplijena krijumčarenih cigareta u BiH.

Aktivnosti su po nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, proveli ovlašteni djelatnici UINO BiH i policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.