Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon SAD i EU zaključak NSRS-a o Srebrenici osudio i izaslanik UN-a

Бањалука – Додик – посебна сједница

Međunarodni predstavnici u BiH osudili su zaključke NSRS u kojima se traži povlačenje Izvještaja Komisije za Srebrenicu, a jučer je to učinio i američki State Department.

Reakcije na ovu odluku i dalje pristižu, a svoj komentar je dao i Adam Dieng, izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) zadužen za prevenciju genocida.

On je ocijenio da odluka potkopava vladavinu prava i napore da se postigne pravda za žrtve svih nacionalnosti tokom rata u BiH.

„Odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska da odbaci izvještaj Komisije o Srebrenici iz 2004. godine, kojim se priznaje masakr nad hiljadama bosanskih muslimana, korak je unazad za BiH“, naveo je Dieng, prenose američki mediji.

Odluka bosanskih Srba će prema njegovom mišljenju pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. oktobra ove godine.

Narodna skupština RS-a je u utorak zatražila od entitetske Vlade da stavi izvan snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila cjelokupnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Podsjećamo, američki State Department je jučer ocijenio da sjednica parlamenta RS-a održana 14. augusta predstavlja korak u pogrešnom smjeru. Ranije su odluku ovog parlamenta osudili i predstavnici Delegacije EU u BiH.