Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon sastanka “Osmorke” iz SDP-a poručili: Ljuti smo i kivni na visokog predstavnika

masic – osmorka – fena

Razgovarali o inicijativi za izmjenu Ustava Federacije BiH

Parlamentarci iz stranaka ‘Osmorke’ razgovarali su danas na sastanku u Sarajevu o inicijativi za izmjenu Ustava Federacije BiH.

Naime, SBiH i NES ranije su predložili zaključak u vezi rada na izmjeni Ustava FBiH za koji je glasala većina stranaka u Federalnom parlamentu.

Na sastanku je razgovarano o ustavnim promjenama i potrebi da se što prije krene s tim procesom.

Zastupnik Damir Mašić iz SDP-a BiH izjavio je nakon sastanka kako je klub ove stranke glasao za spomenuti zaključak, navodeći da će SDP aktivno participirati u izmjenama Ustava FBiH.

Ocijenio je kako se radi o krupnoj stvari i dodao da je na tom planu potrebna saglasnost većine političkih subjekata, a s obzirom na „komplikovane većine u oba doma Parlamenta“.

“SDP je još 2009. godine predložio i napravio potpuno novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine, koji predviđa ukidanje i entiteta i kantona, vraćanje na republiku i uvođenje sistema jedan čovjek jedan glas – podsjetio je Mašić, potcrtavajući kako se radi o idealnom rješenju, ali i da je realnost u BiH, nažalost”, potpuno drugačija.

Dodao je da će se SDP, između Srednjeg vijeka i 21. stoljeća, uvijek zalagati za 21. stoljeće, te da su u toj stranci ljuti i kivni na visokog predstavnika „koji je u izbornoj noći potpuno nepotrebno izvršio intervencije i na Ustav i na Izborni zakon i zakomplikovao politički život u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo danas u ovoj konstelaciji političkih odnosa samo kao posljedica lošeg djelovanja i loših intervencija visokog predstavnika. Što se nas lično tiče i kolektivno u SDP-u najpoštenije bi bilo da gospodin Schmidt ukine samo onaj politički segment izmjena Ustava koji je donio u izbornoj noći, koji se odnosi na povećanje broja delegata, kvalifikovanih većina za delegiranje za predsjednika i potpredsjednika Federacije” -“, kazao je Mašić, navodeći kako bi time sve bilo deblokirano.

Napomenuo je kako SDP nije za privremena, nego je za stalna rješenja te da ne postoji osoba koja može predvidjeti šta će visoki predstavnik uraditi, šta želi i kada želi, „ jer sve nas je poprilično neprijatno iznenadio u oktobarskoj izbornoj noći“ .

Odgovarajući na novinarske upite, ponovio je kako je SDP protiv kratkoročnih rješenja i onih koja vrše dalju etnonacionalnu podjelu u FBiH i državi BiH, izražavajući očekivanje da visoki predstavnik neće ići u pravcu u kojem je išao u izbornoj noći i da će se korigovati ono što je, objektivno, on (Schmidth) upropastio.

“On je upropastio šansu da ovaj entitet dobije vladu u rekordno kratkom roku, koju bi dobio da nije bilo njegove intervencije”, precizirao je Mašić, navodeći kako se i na ovaj način „pokušava izvršiti pozitivan pritisak da visoki predstavnik ne donosi loša rješenja i da nas njima ne vraća u Srednji vijek, nego da nas gura u EU“.

Zastupnik u Federalnom parlamentu iz SBiH Admir Čavalić naveo je kako Ustavna komisija još nije zasjedala, ali da je dobra stvar što je predsjedavajući te komisije uputio poziv svim članovima komisije da dostave određena ustavna rješenja.

Istovremeno, podsjetio je kako su SBiH i NES u ovoj sedmici zakazali niz sastanaka s različitim političkim akterima, te da je danas upriličen prvi sastanak s kolegama iz Osmorke.

Naglasio je kako su unutar ‘Osmorke’ istog mišljenja po pitanju intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta, kao i u kontekstu potrebe za izmjenama Ustava.

Irfan Durić iz NES-a kazao je da su do sada dokazali da čvrsto stoje u većini ‘Osmorke’ koja ima potpisan sporazum, te da je današnji razgovor bio da se inicira proces.

“NES i SBiH su kao blok dio parlamentarne većine koja je potpisala sporazum i pokazali smo to više puta”, kazao je Durić, istaknuvši važnost djelovanja na otklanjanju blokada, te iznalaženja dugoročnih rješenja kako bi se vlast mogla formirati u zacrtanim rokovima.

Adnan Delić iz NiP-a je kazao da Klub zastupnika ove stranke kao i Stranka, generalno, podržavaju sve incijative i sve zaključke u kontekstu građanskog opredjeljenja i FBiH i države BiH.

“Stava smo da sve ovako važne odluke treba donositi u institucijama BiH, a da visoki predstavnik, ako nameće odluke, treba da nameće odluke koje idu u korist građanskog opredjeljenja i u korist približavanja EU i NATO-savezu, što je opredjeljenje naših koalicionih partnera”, poručio je Delić.