Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

migrantska kriza

Nakon saznanja da se migranti prebacuju ka Sarajevu, Kolegij Skupštine KS održao hitnu sjednicu

Članove Kolegija je sa detaljima informacije upoznao premijer KS Mario Nenadić i načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj je hitnoj sjednici razmatrao informaciju o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo, vezano za aktuelnu migrantsku krizu.

Članove Kolegija je sa detaljima informacije upoznao premijer KS Mario Nenadić i načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat.

Hitna sjednica Kolegija je organizirana nakon što su pojedini mediji izvijestili da autobusi sa migrantima iz Unsko-sanskog kantona, konkretno iz migrantskog kampa “Lipa”, idu prema Kantonu Sarajevu.

Kako je saopćeno iz KS, zbog svega toga, zahtjev za hitno održavanje sjednice Kolegija iznijela je nekolicina zastupnika na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS, a na kojoj su donesene odluke o privremenom finansiranju potreba KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje.

– Nakon što su članovi Kolegija obavili opsežnu raspravu, dogovoreno je da premijer Nenadić i Vlada KS što prije upute pismo – inicijativu prema višim nivoima vlasti, nadležnima za ovu problematiku, da u potpunosti preuzmu upravljanje migrantskom krizom, zbog mogućeg usložnjavanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo – navodi se u saopćenju.

Na kraju sjednice Kolegija je istaknuto i kako ostaje mogućnost da se u narednom periodu, zavisno od potrebe, organizira i hitna tematska sjednica Skupštine KS, na kojoj bi se razmatrala Informacija o stanju sigurnosti sa posebnim akcentom na sve probleme uzrokovane kretanjima migranata prema i kroz KS.