Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon skupova u Banjoj Luci: Karadžićevi uz opoziciju, Mladićevi uz Dodikovu vlast

banja luka

Na današnjem protestu opozicije, odnosno Saveza za promjene i mitingu vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP u Banjoj Luci na kojima su bile prisutne hiljade građana, govornici su, između ostalog, spominjali i veličali ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

[yuzo_related]

Pjevane su i četničke pjesme, mnogi su nosili i majice Četničkog ravongorskog pokreta. Prisutni su pored transparenata nosili i fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Među danas okupljenim na Trgu Krajine bio je sin ratnog zločinca i haškog zatvorenika Ratka Mladića, Darko koji je tom prilikom kazao da je “RS slobodna zemlja svih žrtava koje su pale”. Istakao je da je došlo vrijeme da se RS brani.

“Želim da pošaljem poruku mira, ne samo u RS-u već i u regionu. Došao je trenutak da branimo svoju RS”, poručio je Mladić na mitingu vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska, predvođene Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a.

Naglasio je da ako se u RS-u zapali vatra raširit će se šire. Mladić je poručio i da se ne smiju dozvoliti podjele među Srbima.

Između ostalog na „Dodikovom skupu“ danas govorio je i Milan Jolović, zvani Legenda, ratni komandant specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“, tadašnje Vojske RS. Čovjek od najvećeg povjerenja Ratka Mladića i jedan od ključnih ljudi tokom operacije „Krivaja 95“, koji je među prvima ušao u Srebrenicu 1995. godine kada je počinjen genocid na Bošnjacima, pročitao je pismo ratnih komandanata Vojske i policije RS u kojem su naveli “RS je najdragocijenije što imamo”. Sa govornice je poručio “niko nas neće zavaditi i okrenuti Srbe na Srbe”.

Među današnjim govornicima u Banjoj Luci bila je i Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka na 40 godina osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, ratnog predsjednika RS i potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je tom prilikom kazala da “prenosi poruku onoga ko ih je uvijek očinski savjetovao i bio uz njih”.

Kako javlja Anadolu Agency (AA), istakla je da im danas ne donosi nikakva pisma iz Haga, nego bratske pozdrave i očinski savjet:

“Do jučer se niste imali čega stidjeti, nemojte danas uraditi ništa čega ćete se stidjeti sutra”.

Karadžić-Jovičević je poručila da imaju zašto da se bore i kome da “ovo ostave”.

Prema policiji i zvaničnim institucijama RS-a, “današnji skupovi protekli su bez problema i incidenata”.