Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aterirao je

Nakon što je i PDP odlučio da ide na izbore, oglasio se Milorad Dodik

dodik nsrs
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Činjenica da će SNSD po svemu sudeći pristati na pravila igre koja je uspostavio Schmidt, ne znači i da ga priznaju, ustvrdio je Milorad Dodik

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da “činjenica da PDP nije učestvovao u izradi Izbornog zakona Republike Srpske govori šta je njihovo opredjeljenje”, ali smatra da “sve partije treba da iskažu podršku pravu Republike Srpske da provede izbore”.

Tvrdnje bez dokaza

Dodik je iznio teoriju po kojoj se PDP nadao da će SNSD ostati izvan izbora, te kako su im stranci rekli da izađu na izbore po Schmidtovom zakonu i da će im kasnije uvesti njihove izabrane funkcionere u opštinske organe uprave i tako će se riješiti sadašnje republičke vlasti. Dodik za te tvrdnje nije ponudio nijedan dokaz.

– Ali nisu računali da smo to prepoznali – nastavio je Dodik.

Dodik je ustvrdio da su stranci slično uradili na sjeveru Kosova gdje je izašlo tri odsto birača, a oni su kasnije postavili svoje ljude. Podsjećamo, građani srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova nisu izašli na izbore na nagovor Beograda, nakon čega su vlasti u Prištini priznali rezultate izbora na osnovu glasova birača koji su izašli i formirali vlasti u tim opštinama.

– Ako pristanete da vam stranac koji nije imenovan nanese svaku vrstu zla koju može, to govori više o vama – ustvrdio je Dodik pred novinarima nakon što je Glavni odbor PDP-a odlučio da 6. oktobra učestvuje na lokalnim izborima koje organizuje, kao i do sada, Centralna izborna komisija BiH.

Dodik smatra da treba da se dogovore da očuvaju ustavni poredak Republike Srpske, da sve partije iskažu podršku pravu RS da provede izbore i da u tom pogledu to učini i opozicija i partije vlasti. No, niko iz opozicije, kako sada stvari stoje, neće ni doći na sastanak koji je ponudio SNSD-a, niti imaju namjeru bojkotovati izbore.

Dodik tvrdi: To nije priznanje Schmidta

dodik doboj
FOTO: Screenshot
Dodik u Doboju

Dodik je dodao kako je čuo da predstavnici opozicije neće doći na sastanak da razgovaraju, jer su povrijeđeni pošto im nije uspjelo u namjeri budući da SNSD izlazi na izbore, kazao je Dodik i tako potvrdio da će njegova stranka, ipak izaći na izbore po pravilima koja je nedavno napisao upravo Christian Schmidt. No, Dodik je večeras ustvrdio da činjenica da će SNSD po svemu sudeći pristati na pravila igre koja je uspostavio Schmidt, ne znači i da ga priznaju.

– To nije priznanje Schmidta, u međuvremenu nastavićemo postupak donošenja Izbornog zakona i doći će se sljedeći izbori koje ćemo provesti po Izbornom zakonu Republike Srpske – zaključio je Dodik.