Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka stanovnicima

Nakon što je na Ilidži umrla žena od korone, oglasio se i načelnik Memić

senaid-memic-stup (4)

“Ukoliko ste u mogućnosti prestanite sa svim ličnim kontaktima kako bi pomogli presjeći lanac geometrijske progresije u širenju zaraze”

Nakon sinoćnje informacije da je na području Ilidže preminula žena kojoj je potvrđen koronavirus, načelnik ove općine Senaid Memić obratio se stanovnicima i poslao im poruku, koju prenosimo u nastavku u cijelosti.

“U povodu trenutne situacije i na osnovu savjeta struke smatram da je korisno obratiti se stanovništvu Ilidže.Molimo vas da trenutnu situaciju prihvatite kao krajnje opasnu i rizičnu. Pozivamo na racionalno ponašanje, ne dozvolite da panika i nervoza upravlja vama i molimo vas da preporuke odgovornih štabova i ljudi izvršavate striktno.Nakon pojave slučajeva zaraze na našem području, pozivamo sve koji su imali kontakta i pretpostavke da su imali kontakte sa zaraženim, stave se u apsolutnu izolaciju i da u okviru mogućnosti smanje kontakte i sa vlastitom porodicom, pogotovo sa djecom i starima, te da obavijeste nadležne općinske i medicinske službe da su poduzeli mjere izolacije (karantin). Prestanite upražnjavati sve oblike društvenih kontakata i nemojte ići ni na sahrane ni na bilo kakve skupove bez obzira na stanje zaraze. Ukoliko ste u mogućnosti prestanite sa svim ličnim kontaktima kako bi pomogli presjeći lanac geometrijske progresije u širenju zaraze. Kontakte obavljajte iz kuće putem telefona, interneta i maila. Molimo vas za strpljenje ukoliko imate određene probleme u organizovanju vlastitog života jer se trudimo da u nedostatku opreme i sredstava sustignemo nivo da možemo svima pomoći da smanjimo opasnost. Situacija sa širenjem bolesti zavisi od svakog pojedinca i ukoliko nam se budu dešavali propusti (poput 24.03.2020.godine, Dom zdravlja) produžit ćemo bolest, povećati broj inficiranih i napraviti nenadoknadive štete.U ovome što tražimo od vas prihvatite da su molbe za pažnju i ozbiljnost ujedno i naredbe da se poduzme u okviru mogućnosti i više od toga sve što će pomoći stanovništvu.

Ostajte kući, budimo odgovorni, proći će.

Pokazali ste odnos prema zajednici. Ponosni smo na svoje stanovništo!”, poručio je Memić.