Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"znamo ko je ko"

Nakon što ju je prozvao James O'Brien oglasila se Sebija Izetbegović

bakir sebija izetbegovic
FOTO: Fena
Bakir i Sebija Izetbegović

U govoru je navedeno da sam “vršila pritisak na doktore da podrže SDA ili su uklanjani sa direktorskih pozicija”

Bivša generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović osvrnula se danas na društvenim mrežama na govor koji je jučer na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održao pomoćnik državnog sekretara SAD James O'Brien. O'Brien je kazao da je “supruga predsjednika SDA nedavno smijenjena sa pozicije direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, jedne od najvećih bolnica u zemlji”.

“Tokom njenog mandata, doktori su bili izloženi pritisku da podrže SDA ili su uklanjani sa rukovodećih pozicija na kojima su bili. Agenda je bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je također učestvovala u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti, lideri SDA su eksploatisali BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje sopstvenih mreža podrške”, rekao je O'Brien.

Sebija Izetbegović je u svojoj reakciji konstatirala da je “O'Brien iznio ozbiljne kritike i upozorenja predsjednicima vladajuće srpske i vladajuće hrvatske stranke u BiH”.

“S obzirom na to da “bosanski tronožac”, pa i onaj koji se odnosi na prijetnje i upozorenja međunarodne zajednice, ne može stajati bez treće, bošnjačke komponente, i SDA je uvrštena u pomenuto obraćanje. Ovaj put je bilo riječi o meni i mojem mandatu generalne direktorice KCUS.

U govoru je navedeno da sam “vršila pritisak na doktore da podrže SDA ili su uklanjani sa direktorskih pozicija”.

Naravno da pomoćnik državnog sekretara SAD-a ne može znati detalje o KCUS – u i o kadrovskim rješenjima ali su oni, koji su ga informisali iz Sarajeva, trebali osmisliti uvjerljivije argumente protiv mene.

Ova tvrdnja o ucijenjenim direktorima disciplina je neozbiljna i samo je mogla zasmijati poznavaoce prilika u KCUS-u, a na prvom mjestu baš direktore disciplina. U Sarajevu se svi relativno dobro poznajemo, tako da ne treba trošiti puno riječi na objašnjenja ko je ko, i ko koju političku opciju preferira.

“Na pozicijama direktora osam disciplina izmijenilo 15 osoba”

Funkciju generalne direktorice sam obavljala skoro osam godina i u tom vremenu se na pozicijama direktora osam disciplina izmijenilo 15 osoba, subspecijalista sa nastavnom titulom, najčešće zbog odlaska u penziju a nekad i zbog činjenice da su do reizbora neki drugi izrasli i pokazali bolje organizacijske i stručne reference. Direktori disciplina biraju se po internom konkursu. Jedini kriterij za imenovanje je bila stručnost koja se utvrđivala propisanom konkursnom procedurom, a imenovanja potvrđivana od strane Upravnog odbora KCUS-a, koji je multietičan i višestranački.

Dakle, direktore disciplina ne bira direktorica. Stranačka pripadnost nikada nije bila kriterij za imenovanje. Naravno, većina kolega ima vlastite stranačke preferencije. Od njih 15, samo je četvero povezano sa SDA, što je 26 posto od ukupnog broja.

Ali, ponavljam – to nije bio kriterij za njihovo imenovanje nego isključivo njihova stručnost i organizacijske sposobnosti.

Interes pacijenata je iznad svega, a naročito iznad stranačkih interesa i ličnih političkih opredjeljenja uposlenika. Svi direktori su svjedoci da nikoga nikada nisam pitala o stranačkoj pripadnosti pa mogu posvjedočiti da je pomoćnika državnog sekretara SAD-a neko iz Sarajeva pogrešno informisao i zloupotrijebio.

“Nisam se bavila stranačkom i političkom opredijeljenošću uposlenika”

Na fotografijama sa Fakulteta političkih nauka uz pomoćnika državnog sekretara SAD-a su i neke moje bivše pacijentice koje također mogu potvrditi da su dobile izvrsnu uslugu a bile su pripadnice druge političke opcije i da ih nikad nisam pitala o tome.

Kao što sam navela, nisam se bavila stranačkom i političkom opredijeljenošću uposlenika, sto se može dokazati i činjenicom da, po mojoj današnjoj procjeni, manje od 15 posto svih šefova na 36 klinika KCUS su SDA, ako je i toliko. Menadžment KCUS se nije bavio politikom, bavili smo se našim poslom, i to jako dobro.

Tome su svjedočile hiljade pacijenata koji su svakodnevno prolazili kroz KCUS. Upravo pacijenti su najpozvaniji da ocjenjuju stanje na KCUS-u kao i kvalitet usluga koje su mogli dobiti do prije nekoliko mjeseci i da sve to usporede sa stanjem koje zatiču sada”, poručila je Izetbegović u objavi na svom Facebook profilu.

Tokom jučerašnjeg obraćanja studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu pomoćnik državnog sekretara SAD James O'…

Posted by Sebija Izetbegovic on Saturday, February 3, 2024