Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomoćnik državnog sekretara

O'Brien u Sarajevu: SAD neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu

james o'brien
Foto: Fena

O'Brien je rekao da će SAD odgovoriti na anti-daytonsko i neustavno djelovanje i neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a James O'Brien izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa političkih lidera.

U obraćanju na Fakultetu političkih nauka istakao je da njegova zemlja podržava integraciju BiH u euroatlantske institucije, međutim, proces proširenja će potrajati.

-Dayton jasno kaže da je budućnost BiH u Evropi i da će država evoluirati koliko je potrebno da bi se to desilo. Proces izgradnje države koji je uslijedio nakon potpisivanja Daytona i koji je vremenom rezultirao reformama državne strukture u BiH uvijek je bio i ostaje dio Daytona – kazao je pomoćnik državnog sekretara SAD-a.

O'Brien je rekao da će SAD odgovoriti na anti-daytonsko i neustavno djelovanje i neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu.

Istakao je da državna vlast mora biti oslonac za BiH u provođenju obaveza neophodnih kako bi provela Plan rasta za zapadni Balkan i proces pristupanja EU.

james o'brien sarajevo
Foto: Fena

-Svi koji žele da spriječe funkcionalnost postojećih državnih institucija ili da onesposobe državnu vlast da provodi reforme neophodne za realizaciju četiri osnovne evropske slobode, čine BiH manje slobodnom, manje prosperitetnom i manje evropskom – poručio je.

O'Brian je naveo da je Ustavni sud vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav i da je poštivanje tih presuda dio života u demokratskoj državi koja poštuje vladavinu prava.

Potcrtao je da oni koji tvrde da Vijeće sigurnosti UN-a mora imenovati visokog predstavnika griješe i da će ga SAD podržati ukoliko i kad bude koristio bonske ovlasti.

U osvrtu na bh. političke stranke O'Brian je podsjetio da je SDA učestvovao u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti lideri SDA su eksploatisali BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje sopstvenih mreža podrške; da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj, a da Milorad Dodik i njegov SNSD već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima.

-Ove finansijske smicalice razlog su fokusa sankcija SAD ne samo na antidaytonsko ponašanje i aktivnosti, nego i na političare, članove njihovih porodica i saradnike koji se bogate zahvaljujući političkim pozicijama na kojima se nalaze – rekao je O'Brien.

james o'brien sarajevo
Foto: Fena

Dodao je da će SAD i dalje koristiti svoje ovlasti kada su prijetnji izložene sigurnost i stabilnost BiH, kada postoji značajan rizik opstrukcije provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma ili vjerodostojni dokazi o korupciji.

O'Brien smatra da treba povećati sposobnost BiH da omogući četiri oblika slobode koji postoje u EU – slobodu ljudi, roba, usluga i kapitala, što podrazumijeva donošenje mjera kojima bi se zaustavilo međusobno favorizovanje koje je isuviše tipično za ovdašnju politiku, kao što je nedavni iznimno manjkav Sporazum iz Laktaša.

Poručio je da građani BiH mogu računati da će Sjedinjene Države ostati opredijeljene za partnerstvo sa BiH, bilo da se radi o suočavanju s političkom nestabilnošću unutar BiH ili o akutnoj prijetnji malignih aktera izvan BiH.

-Sjedinjene Države su posvećene Bosni i Hercegovini. Ovdašnji lideri treba da postignu kompromis, odbiju korupciju i okončaju etnonacionalizam. Oni trebaju raditi u korist građana ove zemlje. Ništa od ovoga nije lako niti se može brzo uraditi, ali ja zaista vjerujem da BiH može svim njenim građanima ponuditi bolji, sigurniji i prosperitetniji život – zaključio je O'Brien.