Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon trovanja u sarajevskim vrtićima se pojavile i vaške

BiH

kosa-usi-vaske-cesalj

Krajem prošle sedmice u vrtiću na Skenderiji, a koji radi u sklopu JU Djeca Sarajevo higijeničari su primjetili kod djece vaške, te su roditelji upozoreni.

Zabrinuti za zdravlje svoje djece neki od roditelja su automatski prestali dovoditi djecu u vrtić, a jedna majka ispričala je za Patriju da su i roditelji podvrgnuti tretmanu kako bi se zašititli od ovih napasti.

[yuzo_related]

– Majka sam trogodišnje djevojčice koju smo morali i ošitati. Užasnuta sam činjenicom da je moje dijete dobilo vaške, a toliko vodim računa o higijeni – kaže ova majka.

Još u petak novinar novinske agencije Patria pokušao je kontaktirati JU Djeca Sarajeva gdje nam je ženska osoba s druge strane telefonske veze kazala da ona ne zna ništa o tome, te da je direktorica odsutna.

Iako smo uredno ostavili broj mobitela s molbom da se direktorica javi, to se do danas nije desilo.

– Ja ne znam ništa o tome, a evo kada se vrati direktorica ja ću joj prenijeti poruku – kazala je naša sagovornica iz JU Djeca Sarajeva.

Inače, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva je Jasmina Čongo, koja je na ovu poziciju došla nakon što je Mirjana Jovanović-Halilović dala ostavku zbog afere trovanja djece salmonelom.

Vaške su pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija. Svi paraziti traže domaćina na kome će da žive (i jedu), a da za uzvrat ne daju ništa osim problema.

Vaške su male dva do tri i po milimetra, obično sivkasto-žućkaste, mada mogu da poprime boju kose u kojoj žive. Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće istjerati bez odgovarajućeg lijeka.