Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je crna zastava postala prepoznatljiv brend Islamske države

isis zastava

Crna zastava koju koristi Islamska država, bilo da je postavljena nad ruševinama gradova u Iraku ili Siriji, ili se nalazi u pozadini jezivih snimaka likvidacija, postala je globalno prepoznatljiv simbol. Stručnjaci kažu da je zastava vezana uz apokaliptična proročanstva i islamske simbole, a da su crnom, simboličnom bojom militanti tzv. Islamske države zapravo željeli imati jači simbol od Al-Kaide, neku vrstu svoga brenda.

“Ta zastava je u javnosti postala toliko prepoznatljiva da ako je neko javno istakne, odmah se javlja misao da se upravo radi o ISIS-u2, rekao je William McCants, autor ‘ISIS apokalipse’.

[yuzo_related]

“Poput drugih džihadističkih skupina, ISIS je osmislio svoju zastavu na temelju pisanih izvješća o proroku Muhamedu. No, njihova interpretacija tih izvješća je jedinstvena”, rekao je McCants za AFP.

Za razliku od drugih zastava koje razne terorističke skupine koriste već dugi niz godina, ova je postala popularna i među džihadistima u različitim dijelovima svijeta, kao što su Libija, Somalija i Jemen.

Prvi se put pojavila na internetu u januaru  2007. godine, u vrijeme dok je ISIS još bio u savezu s Al-Kaidom, a cilj je bio “okupljanje vjernika pod jednim barjakom”, rekao je McCants.

Autor je istaknuo da se skupina, koja je samoproglasila kalifat 2014. godini, “nakon zauzimanja velikih dijelova Sirije i Iraka željela predstaviti kao država, a države imaju zastave”.

Bijeli tekst na crnoj podlozi koji se nalazi na vrhu zastave je početak šehadeta, muslimanske ispovijesti vjere na kojoj piše “Nema Boga osim Allaha”. U sredini zastave je proročki pečat u bijelom krugu koji sadrži tri riječi u crnom: “Alah, Rasul (prorok), Muhamed”, a namijenjen je za čitanje odozdo prema gore, kao zadnji dio šehadeta: “Muhamed je Božji poslanik”.

Po nekim stručnjacima, ta zastava zapravo nije glavno obilježje ISIS-a, već je više riječ o političkoj i teološkoj stvari. ISIS-ovci su tu zastavu na neki način prisvojili kao nešto što će ljude podsjećati na džihadiste čim je ugledaju.ali i prepoznatljiv brend džihadista i Islamske države.