Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. meteorolog

Nakon velike oluje oglasio se Nedim Sladić: Tužan i težak dan

nedim sladić
Foto: Facebook

“Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou”, napisao je poznati bh. meteorolog

Nakon velike oluje koja je pogodila BiH, Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, oglasio se bh. meteorolog Nedim Sladić.

-Poslije najmanje sedam dana ljetne žege, šta smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo – više toplotne energije u atmosferi = više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Prilagodimo se. Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou – napisao je Sladić na Facebooku.

-Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova nalazi se u blizini naših područja. Nailazi hladna fronta u prizemlju koja našu zemlju zahvata po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, sa podloge podiže se uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere) s temperaturama pri vrhu oko -55 °C. Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja kad nadjača uzlaznu dovodi i do pojave grada usljed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar je sastavni dio usljed kolebanja temperature i zračnog pritiska duž atmosferskog stuba.

Oblak koji je prošao preko Tuzle i većeg dijela sjeverne Bosne je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip – zove se shelf. Nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga uvija prema površini poput snažnog slapa, donoseći na njegovoj ivici olujne, nerijetko i razorne vjetrove – napisao je Sladić.

U sljedećem postu na Facebooku Sladić je napisao:

-Nažalost, prva žrtva oluje i u Bosni i Hercegovini. Od ove oluje broj se popeo na pet. Uistinu, tužan i težak dan. Ne ponovilo se.

Podsjećamo, u BiH je u velikom nevremenu život izgubila jedna žena u Brčkom, u Hrvatskoj su smrtno stradale tri osobe, a u Sloveniji jedna.