Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada tk

Namjeravaju jednu uslugu prilikom registracije vozila u FBiH povećati za 100 posto

tehnički pregled - registracija
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Dodatnim povećanjem cijena usluge SPI, za više od 100 posto, u navedenim okolnostima predstavljalo bi dodatno opterećenje za građane , navode

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas na vanrednoj sjednici Mišljenje Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK u kojem se izražava negativan stav prema inicijativi BIHAMK-a i AMSuBiH za povećanje visine naknade za Službu ‘Pomoć-Informacije’ (SPI), koju je uputilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

– Razlozi za negativno mišljenje na povećanje visine naknade za usluge, dato je jer pružaoci usluge SPI (BIHAMK-a i AMSuBiH) su ostavili istu cijenu naknade za autobuse, teretna i priključna vozila najveće dozvoljene mase više od 3,5 tone iako nisu opremljeni za pružanje pomoći na cesti za navedene kategorije vozila (prijevoz havarisanih vozila i vozila u kvaru).

Također, navedeni pružaoci usluge u svom prijedlogu traže povaćanje visine naknade usluge SPI za putnička motorna vozila, sa 8 KM na 15 KM. Jasno je da najveći udio registrovanih vozila pripada upravo putničkim motornim vozilima čiji su vlasnici fizička i pravna lica, koji su već pogođeni inflacijom i neopravdanim povećanjem cijena raznih proizvoda i usluga.

Dodatno opterećenje za građane

Traženo povećanje bilo bi dodatni namet, a korist od navedenog ne bi bila u srazmjeri sa visinom naknade koja bi se plaćala – naglašeno je.

Iz Vlade TK navode i to da je Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji i kanton koji poslije Kantona Sarajevo ima najviše registrovanih motornih vozila, zanemaren kad se radi o ulaganju u cestovnu infrastrukturu ‘iako građani Tuzlanskog kantona, registracijom svojih vozila i kroz akcize na gorivo, izdvajaju značajnu sumu novca za unapređenje cestovne infrastrukture (magistralne ceste i autoceste)’.

– Na taj način građani Tuzlanskog kantona trpe katastrofalno stanje i zanemarivanje ulaganja u rekonstrukciju mreže magistralnih cesta, a stanje putne infrastrukture značajno utječe na tehničku ispravnost vozila, kvarove vozila i broj saobraćajnih nesreća – istaknuto je.

U tom kontekstu Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK traže od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. da, ulaganjem u putnu infrastrukturu (magistralne ceste) na području Tuzlanskog kantona, preventivno djeluju i tako smanje broj kvarova vozila i saobraćajnih nesreća na navednim magistralnim cestama. To će, kako se navodi, u tom kontekstu rezultirati i smanjenjem broja korisnika usluge SPI.

Povećanjem cijena usluge SPI za više od 100 posto

– Inflacija je utjecala na povećanje cijena raznih usluga što se negativno odrazilo na životni standard građana Federacije BiH. Dodatnim povećanjem cijena usluge SPI, za više od 100 posto, u navedenim okolnostima predstavljalo bi dodatno opterećenje za građane te u tom kontekstu Kantonalno ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Vlada Tuzlanskog kantona nisu dali pozitivno mišljenje na podnesenu inicijativu – navodi se u saopćenju Vlade TK.

Na današnjoj sjednici Vlada TK je prihvatila izvještaje Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla o realizaciji Programa finansijske konsolidacije i/ili restruktuiranja i namjenskog utroška sredstava iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za periode IV-VI 2023. godine i VII-IX 2023.godine.

Te izvještaje ranije je usvojio Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla i dostavio Federalnom ministarstvu zdravstva.