Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar odbrane BiH

Helez podnio krivične prijave protiv Dodika, svog zamjenika i pukovnika OSBiH

Zukan Helez
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zukan Helez

Krivična prijava protiv Dodika, zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića i pukovnika OSBiH Milana Damjanića je na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a…

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je, kako je to ranije i najavio, podnio krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića, piše Oslobođenje.

-To je prijava koja je vezana za proslavu neustavnog i nelegalnog datuma 9. januara. Tu ima nekoliko krivičnih djela među kojima je i udar na ustavno-pravni poredak države BiH. Krivična prijava protiv predsjednika RS Milorada Dodika je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj. Temeljito su je pripremili na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a. Prošao je 9. januar, a većina političara i medija napravi galamu, ali ne bude ništa nakon toga. Želio sam ostati dosljedan i napravio sam krivične prijave, rekao je Helez.

Istakao je da je njegova obaveza da štiti Ustav i zakon BiH kao i svakog građanina.

-Nema nikakavih nacionalnih tenzija. Isto bih uradio da bilo ko udari na ustavno-pravni poredak BiH. Bilo da je Bošnjak ili Hrvat, potpuno isto bih uradio kao sa Miloradom Dodikom. Pozivam da se okane, što bi naš narod rekao, ćorava posla i obezbjedimo građanima BiH što bolji život, da idemo ka EU i NATO savezu, rekao je Helez.

Dodao je i to kako je većina njegovih kolega mogla podnijeti krivičnu prijavu, ali da ih je vjerovatno bilo strah.

-Ova krivična prijava je jako ozbiljna, kazao je Helez, ali nije želio otkriti koje su advokatske kancelarije uključene u ovaj slučaj. Naveo je tek to da su u pitanju dvije, prema njegovom mišljenju, vodeće u BiH.