Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Namoora: Palestinci su najveći gubitnici djelovanja ISIL-a

BiH

rezeq_namoora

Sva područja Palestine još su pod okupacijom, i situacija je jako loša i teška zbog konstantnih izraelskih mjera koja uključuju svakodnevno ubijanje, hapšenja, otimanja zemlje s ciljem gradnje naselja – rekao je u razgovoru za Fenu ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora.

Ono što je najvažnije spomenuti su, ističe ambasador, konstantni pokušaji izraelskih okupatora da judeiziraju Quds (Jerusalem) i svakodnevni prodori (upadanja) izraelskih naseljenika u Mesdžidu-l-aqsa i (druga) sveta mjesta.

-Sve se ovo izvršava pod zaštitom i pokroviteljstvom vlade izraelske okupacije i njenih sigurnosnih tijela. Svakodnevne provokacije i neprijateljstvo prema palestinskom narodu podstiču nastavak sukoba, a to je sve u suprotnosti sa rezolucijama međunarodnog prava – rekao je Namoora.

Na pitanje kakvi su trenutni kontakti sa predstavnicima Izraela i postoje li neki prijedlozi vezani za rješenje odnosa sa palestinske strane, ambasador Države Palestine kaže kako su do sada mirovni razgovori sa Izraelcima zaustavljeni zbog nepopustljivosti premijera Natanjahua i izraelske vlade i kategoričnog odbijanja da odgovore na bilo koji palestinski zahtjev za razgovore o miru.

– Izraelska vlada još uvijek ne vjeruje u rješenje dvije države niti se slaže sa rezolucijama međunarodnog prava. Također, ne zaustavlja se gradnja naselja, otimanje novih dijelova zemlje, kršenje svih rezolucija međunarodnog zakona, niti se zalažu za oslobađanje zatvorenika, te su tako komunikacije i bilateralni pregovori zaustavljeni uprkos tome što pružamo ruku pomirenja na temelju rezolucija međunarodnog zakona – rekao je ambasador Namoora.

Općenito govoreći, rješenje koje je prihvatljivo za palestinsku stranu je “uspostavljanje države Palestine sa glavnim gradom istočnim Qudsom (Jerusalemom) a u skladu sa rezolucijama međunarodnog prava, a koju je Izrael okupirao 1967. godine”.

– Rješenje dvije države se temelji na rezolucijama međunarodnog prava gdje je takvo rješenje postalo dio rezolucija međunarodnog prava, svjetsko viđenje i svjetski stav – rekao je Ambasador Palestine u BiH.

Ambasador Namoora je istakao kako Država Palestina ima jako dobre odnose sa evropskim državama.

– Mi se zahvaljujemo i cijenimo stavove evropskog naroda, gdje je većina evropskih parlamenata glasala za priznavanje Države Palestine. Evropske države su najznačajnije države koje podržavaju ekonomiju i infrastrukturne projekte Države Palestine. Ovdje se moramo posebno zahvaliti prijateljskoj državi Švedskoj, jer je ona prva zemlja u Evropskoj uniji koja je priznala Državu Palestinu. Također se zahvaljujemo i prijateljskoj zemlji Francuskoj na inicijativi koja je postala evropska inicijativa, a koja ima za cilj održavanje međunarodne konferencije pod međunarodnim pokroviteljstvom za rješavanje palestinskog pitanja u skladu sa rezolucijama međunarodnog prava – rekao je ambasador Namoora.

Na pitanje kako političari ali i javnost Palestine gledaju na pojavu tzv. islamske države, Namoora je bio kratak i jasan.

– „Islamska država“ je naziv za terorističku organizaciju koja uzrokuje ratove i velika razaranja na arapskom području, čini terorističke napade u mnogim državama u Evropi i svijetu i iskrivljuje sliku islama i muslimana. Ovdje moramo reći da je najveći gubitnik djelovanja ove terorističke organizacije Palestina i palestinski problem – istakao je.

Prva polovina novembra vrijeme je kada se obilježavanja tri vrlo značajna datuma u povijesti Palestine: 2. novembra navršilo se 99 godina od Balfourove deklaracije, kojom je tadašnji ministar vanjskiih poslova Velike Britanije ozvaničio podršku cionističkim nastojanjima da u Palestini naprave državu za jevrejski narod; 11. novembra navršilo se 12 godina od smrti lidera Palestine Yasera Arafata; 15. novembra navršit će se 28 godina od kako je Palestinski oslobodilački pokret (PLO) proglasio nezavisnu državu Palestinu.

Ambasadora Namooru smo prvo pitali kako zvanična Palestina gleda na Balfourovu deklaraciju i koje su njene posljedice.

– U skadu sa sporazumom Sajks-Piko koji je potpisan 1916. godine između Velike Britanije i Francuske kao najvećih kolonizatorskih zemalja, dogovoreno je da Palestina, Jordan i Irak budu pod britanskom kolonizacijom, a Sirija i Liban pod francuskom. Cilj je bio dijeljenje Osmanskog carstva između Francuske i Britanije. Nažalost, 1917. godine Velika Britanija je porazila Osmansku državu u Palestini, protjerala osmansku vojsku iz Palestine, okupirala Palestinu te je tako od 1917. godine Palestina došla pod direktnu britansku okupaciju. Tadašnji britanski ministar vanjskih poslova je izdao nešto što će se kasnije zvati Balfourova deklaracija. Obećao je da će Jevrejima Velika Britanija stvoriti državu za njih u Palestini. Naravno, u to vrijeme Palestina je bila naseljena Palestincima, dok je procenat Jevreja bio 3 posto. Britanija nema pravo da se tako ponaša u zemlji drugog naroda. Kako da ona protjera ovaj narod iz njegove zemlje? To je nedopustivo, ne važi. Britanija nema pravo to činiti. Historičari se ne dotiču ove tačke. Mali broj njih obraća pažnju na ovo – smatra Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora.

Ambasador Namoora dodaje kako se iseljavanje i doseljavanje Jevreja nastavilo do 1948. pod pokroviteljstvom i zaštitom Velike Britanije i tokom godina britanske okupacije u Palestini, uz pomoć u oružju i obuci.

– Britanija kao kolonizacijska zemlja okupator nema pravo ni na koji način da obeća Jevrejima osnivanje države za njih u Palestini. Tako, smatramo da je Velika Britanija prva i najodgovornija država za tragediju palestinskog naroda. Tražimo od Britanije izvinjenje za Balfourovu deklaraciju i da prizna pravo palestinskog naroda na svoju zemlju i državu. Želim dodati da je polovina palestinskog naroda sada, a to je ne manje od 6,5 miliona, izbjeglice izvan Palestine prisilno, koji žive u kampovima u najlošijim uslovima. Zaista je ovo najveći zločin u historiji, krađa domovine od njenog naroda – kazao je palestinski ambasador u BiH.

Što se tiče godišnjice smrti lidera Palestine Yasera Arafata, Palestina i palestinsko rukovodstvo su čvrstog uvjerenja da je Yaser Arafat otrovan i ubijen odlukom Izraela.

– Yaser Arafat je simbol borbe i revolucije palestinskog naroda, historijski i svjetski vođa. Palestinski narod još uvijek spominje Yasera Arafata u svim prilikama kao vođu koji je poveo savremenu palestinsku revoluciju i borbu za palestinsku slobodu koji se zalagao za mir te je dobio Nobelovu nagradu. Nažalost, a naročito nakon atentata na Yitzhaka Rabina od strane jednog cionističkog ekstremiste, nema izraelskog partnera za mir. Palestinski narod, na svim područjima, u Palestini ili izvan nje, u dijaspori, obilježava sjećanje na Yasera Arafata, jer je on, kao što smo maloprije rekli historijski simbol. To potvrđuje ustrajnost palestinskog naroda da nastavi legitimnu borbu za povratak i slobodu, te uspostavljanje države Palestine sa glavnim gradom Qudsom – rekao je Namoora.

Na koncu, treća važna godišnjica za Palestinu je proglašenje nezavisnosti. Ambasadora Namoora pojašnjava koji su dalji diplomatski koraci koje će lideri Palestine učiniti u smjeru daljeg međunarodnog priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

– Nakon izbijanja ustanka, Prve intifade 1987. poznate kao “Ustanak kamenjem” – sukoba sa izraelskom okupacijom na teritorijama okupiranih 1967., teritorijama koje su ostale od palestinske zemlje, uključujući i Jeruzalem. Godinu dana od “Ustanka kamenjem” palestinsko rukovodstvo je trebalo da kristalizira mirovnu inicijativu s ciljem da se ovaj ustanak preobrazi u politički čin odobrenjem Palestinskog nacionalnog vijeća za palestinsku mirovnu inicijativu tokom sastanka Palestinskog nacionalnog vijeća (palestinskog parlamenta) održanog u Alžiru 15. novembra 1988. Mirovna inicijativa je obuhvatala da Palestinska oslobodilačka organizacija prizna sve međunarodne rezolucije, a naročito rezolucije Vijeća sigurnosti, 242 i 338, kao i proglašenje Države Palestine na njenim teritorijama koje je Izrael okupirao 1967, uključujući istočni Jeruzalem. U to vrijeme Palestinu je priznalo više od 100 zemalja u svijetu, te je palestinsko rukovodstvo vodilo mirovne pregovore, a u cilju uspostave palestinske države. Vlada i rukovodstvo na čelu sa Nj. E. gosp. Mahmoudom Abbasom, predsjednikom Države Palestine i dalje pruža ruku za pravedno pomirenje koje počiva na rezoluciji međunarodnog zakona. Do sada je Palestinu priznalo 146 država, a danas je ona posmatrač u Ujedinjenim nacijama i međunarodno priznata država. Stoga, mi imamo pravo uputiti svim međunarodnim organizacijama, institucijama da poštuju međunarodno pravo i rezolucije međunarodnog međunarodnog prava. Istovremeno, nastavljamo svoju borbu za sprovedbu mirovnog plana, kako bismo ostvarili sva svoja prava – rekao je Ambasador Namoora.

Ambasador Palestine u BiH je istakao kako su odnosi između Bosne i Hercegovine i Palestine prijateljski i odlični u svim oblastima.

– Mi smo svjesni teških i složenih okolnosti kroz koje je prošla i još uvijek prolazi Bosna i Hercegovina. Također, svjesni smo važnosti i položaja Bosne i Hercegovine u Evropi i u svijetu. Mi trajno težimo za unapređivanjem odnosa na zvaničnom, ekonomskom i društvenom nivou. Povezuju nas historijski prijateljski odnosi sa svim narodima Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se našoj braći u Bosni i Hercegovini i mi također cijenimo njihovu podršku palestinskom narodu – rekao je u intervjuu za Fenu ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora.