Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magistralni put M-17

Naoružajte se strpljenjem i čuvajte živce, počinje rekonstrukcija tunela Crnaja

crnaja

Tunel Crnaja na dionici magistralne ceste M17 Konjic-Jablanica nema blisku cestovnu alternativu, stoga će se pristupiti naizmjeničnom puštanju prometa jednom trakom

Sanacija tunela Crnaja (Konjic-Jablanica) počet će tokom sljedeće sedmice, tako da se danas tom dionicom saobraća nesmetano. Rekonstrukcija je trebala početi danas, ali je prolongirana.

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Cestama Federacije BiH na potpisivanje ugovora s HP Investingom i Euroasfaltom, ukupne vrijednosti 12,8 miliona KM.

Radovi će se odvijati u dva termina po osam mjeseci, paralelno sa odvijanjem prometa, a uz pojačane sigurnosne mjere i propuštanje jednom trakom, dok čekanja ne bi trebala prelaziti 10 minuta, kao što je bio slučaj sa Vrandukom.

Tunel Crnaja na dionici magistralne ceste M17 Konjic-Jablanica nema blisku cestovnu alternativu, stoga će se pristupiti naizmjeničnom puštanju prometa jednom trakom.

Budući da se radi o klizištu, bit će potrebne i dodatne sigurnosne mjere, ali u Federalnom ministarstvu prometa i veza nas uvjeravaju da će čekanja trajati maksimalno desetak minuta.

Stanje na putevima

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Ključ, zbog radova kod mjesta Gornje Bravsko, kao i na magistralnom putu Maglaj-Doboj u mjestu Mravići od 07 do 17 sati saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopćeno je iz Infoormativnog centra BIHAMK-a.