Naoružavanje terorista: BiH i Srbija u središtu afere koja potresa NATO

MIDEAST PALESTINIAN MILITANTS

Dokumenti koji su pronađeni nedavno, a koji nedvojbeno pokazuju da je oružje iz BiH i Srbije putem Saudijske Arabije završilo u rukama terorista Al-Qiade u Siriji, ne prestaju izazivati kontroverze.

BiH i Srbija su tako u centru afere koja potresa NATO koji je indirektno umiješan u ovaj slučaj, tim prije što je NATO morao odobriti pomenuti izvoz naoružanja Saudijskoj Arabiji.

Independent piše da ni EU niti NATO u ovom trenutku nemaju ni najmanjeg interesa da dovedu do kraja istragu u ovom slučaju, iako je riječ o naoružavanju terorista. Razlog za to je jednostavan. Kako navode, zapadne zemlje su jednostavno odustale od pokušaja da promijene nešto u Siriji, odnosno da svrgnu režim Bashara al-Assada.

Danas ne postoje mehanizmi kojim bi se proizvođači u BiH, Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji zaštitili, odnosno spriječili da oružje koje proizvedu završi u rukama terorista ISIS-a, Al-Qiade ili bilo koje druge terorističke organizacije.

Resurse za tako nešto ima samo NATO koji, da to zaista i želi, može pratiti svaku pošiljku naoružanja bilo kojoj zemlji. No, Alijansa po svemu sudeći za sada nema interesa da to čini niti namjeru da provodi istragu u slučaju izvoza oružja iz BiH i Srbije.

Independent navodi da je u igri i ogromna količina novca, budući da je među pronađenim oružjem u bunkerima terorista, bilo i onog koje je proizvedeno u SAD-u.

Jedna od kompanija iz Kalifornije, Hughes Aircraft, čije je oružje pronađeno u Siriji, samo u prošloj godini ostvarila je preko 23 milijarde dolara profita. Neki od najvećih dioničara u ovoj firmi zapravo su banke i to Bank of America i Deutsche Bank.

U Saudijskoj Arabiji i dalje negiraju da je isporuka oružja iz BiH i Srbije završila u rukama terorista. Zatražili su detaljnu dokumentaciju koju je Independent već objavio na svom portalu, a koja je pronađena u bunkerima terorista. Bila su to uputstva za korištenje minobacača i mitraljeza proizvedenih u BiH i Srbiji.