Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

refik lendo

“Napad na Osmana Mehanovića je još jedna posljedica politike vlasti entiteta RS”

Osman mehanovic
Foto: Društvene mreže

“Pozivam nadležne policijske agencije i pravosudne institucije da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za ovaj napad”

Napad na Osmana Mehanovića u Bratuncu, koji je evidentno kao motiv imao nacionalnu mržnju, još jedan je pokazatelj kakav ambijent za život povratnika stvaraju vlasti entiteta RS, rekao je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

Sistemsko uskraćivanje prava bošnjačkim povratnicima, učestali napadi i prijetnje, te izostanak sankcija za odgovorne za napade, kako navodi Lendo u saopćenju za javnost, očigledno su dio strategije kojom se nastoji otežati život Bošnjaka na prostoru entiteta RS.

– Pozivam nadležne policijske agencije i pravosudne institucije da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za ovaj napad, a predstavnike vlasti entiteta RS da odustanu od diskriminacije Bošnjaka, te od promovisanja i ohrabrivanja nacionalne mržnje.

Također podsjećam visokog predstavnika Christiana Schmidta da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo FBiH, i da ima obavezu koristiti svoje ovlasti da pomogne Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS. Osmanu Mehanoviću želim brz oporavak – poručio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.