BiH

"Stop izgradnji mHE na Buni"

Napravljen prvi korak ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala

29/06/2022

Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara!

Nakon građanske inicijative kojom je neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni” tražila Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana – na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena je odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar.

Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara!

Prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

“Usvajanjem ove odluke tek smo na pola puta ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode. Pred nama su duga 3 mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, a naše oči će biti uprte i na Agencija za vode Jadranskog sliva koja još nije donijela odluku o izdavanju prethodne vodne suglasnosti za izgradnju mHE na Buni. Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole. Zbog toga ovo nije kraj, naša borba se nastavlja, čak i nakon ove odluke, mi nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se desiti i kada se raskine koncesioni ugovor”, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.

Građani Mostara podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Mostara još u decembru 2021. godine donijelo zaključak kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, budući da je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi.

“Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, podsjećaju iz neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.