Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napreduje izgradnja Saborne crkve u Mostaru, ali za završetak je potreban novac

Saborna crkva mostar
Foto: Fokus.ba

Do kraja juna izvođač radova na Sabornoj crkvi u Mostaru trebao bi okončati grube radove. Značilo bi to ustvari i završetak kupole i zvonika, koji bi stari izgled dobili postavljanjem bakrenog omotača i krstova, što je također u planu u bliskoj budućnosti.

U srpskoj zajednici Mostara vjeruju da će većina radova na obnovi biti okončana do kraja godine, da bi se u narednoj započeli rodovi na enterijeru i parteru, što će biti posljednja faza obnove.

Najveći problem s kojim se susreće Srpska pravoslavna crkva je nedostatak novca za obnovu. Većina dosadašnjih radova finansirana je novcem koji su donirali vlade Srbije, FBiH, RS-a, organizacije, fondacije, humanisti…

“Za grube radove koji slijede novca ima. Ovu godinu ćemo zaokružiti, a u narednoj nam slijedi borba za novac, za enterijer. Krenut ćemo u akciju i nadam se, ubrzo hramu vratiti nekadašnji sjaj”, rekao je za Fokus.ba mostarski paroh Radivoje Krulj.

Crkva Svete Trojice – ili saborna mostarska, minirana je 1992. godine. Impozantna građevina, visoka 30 metara svedena je na metar osnove koji je virio iz zemlje.

Obnova, ili bolje reći, izgradnja nove crkve, traje već osam godina. U crkvu je ugrađeno 70 posto kamena iz stare crkve. Nakon eksplozije njeni dijelovi letjeli su stotinama metara.

Mjesta sastava starog i novog kamena se prepoznaju po boji. Oni koji su ga redali nadaju se da niko više neće morati krpiti bogomolje.