Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

simbol grada

Vandalizirana Saborna crkva u Mostaru, pokidani kablovi koji pokreću rad zvonika, svjetala i sata

saborna-crkva-mostar

Saborna crkva više neće svijetliti, neće se čuti zvona, a neće raditi ni satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara, navode iz Saborne crkve

Iz Saborne crkve u Mostaru ukradeno je 90 metara kabla, a prilikom krađe uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

“U utorak u 10.10 sati djelatnik Pravoslavne crkve prijavio je Policijskoj upravi Mostar da je iz crkve otuđeno oko 90 metara kabla. Znači, to je bila instalacija koja je počupana, a uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika”.

Saborna crkva više neće svijetliti, neće se čuti zvona, a neće raditi ni satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara, navode iz Saborne crkve.

“Pitanje je može li se vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi od struje koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Ja se pitam je li ovo poruka da neko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona”, kazao je uzrujani starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić.

Policijski službenici kriminalističke policije uradili su uviđaj i tragaju za počiniocima – kazao je Feni glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Povodom ovog događaja reagovao je i Sekretarijat za vjere Ministarstva prosvjete i kulture entiteta RS iz kojeg navode kako su “s gorčinom primili vijest o vandalskom činu napada na Sabornu crkvu Presvete Trojice u Mostaru”.

“Bojimo se da ne upotrijebimo prejaku riječ, ali se mora konstatirati da napadi na imovinu i baštinu Srpske pravoslavne crkve u Mostaru nisu iznimka, već redovno pravilo, koje također nalazi svoje ishodište u radnjama ili svjesnosti nepostupanje Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji su 2014. godine dozvolili rekonstrukciju i dogradnju objekta poslovna zgrada Eden Villa – u hotel, čime je trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizija, te ugrožena Saborna crkva Presvete Trojice kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i staro pravoslavno groblje Pašinovac”, navodi se u saopćenju.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović saopćila je danas da je “zgrožena sinoćnjim vandalizmom u Mostaru i bezočnim napadom na Sabornu crkvu Svete Trojice, koja je simbol vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta mostarskih Srba”.

Cvijanović u svom reagiranju navodi kako “najoštrije osuđuje ovaj varvarski čin koji je izazvao opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cijele srpske zajednice u Mostaru”.

Gradska organizacija SDP-a Mostar u srijedu je najoštrije osudila novi vandalski čin u vidu krađe i uništavanja Saborne crkve u Mostaru.

Kako su naveli u saopćenju, obnovi Saborne crkve veseli se svaki iskreni Mostarac i Mostarka, jer je riječ o hramu od nevjerovatne historijske vrijednosti i jednom od simbola Mostara.

“Zato nas izuzetno žalosti činjenica da su pojedinci dotakli moralno dno, pa umjesto daljnje obnove danas svjedočimo krađi i uništavanju crkve. Također smo već duže vrijeme zabrinuti za sigurnosnu situaciju u Mostaru, kao i to što MUP nije sposoban rasvijetliti nijedno kazneno djelo krađe i skrnavljenja naših kulturnih i historijskih simbola, a najbolji je primjer Partizansko-spomen groblje čije uništavanje već pola godine nije rasvijetljeno”, stoji u saopćenju mostarskog SDP-a.

Ovaj čin osudio je i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, iskoristivši priliku da dolije ulje na vatru netrpeljivosti ustvrdivši kako “nema života za Srbe u Federaciji”.

“Najoštrije osuđujem sramni vandalski napad na Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru. Ovakvi napadi ugrožavaju suživot u Mostaru jer šalju poruku Srbima da za njih nema života u Federaciji”, napisao je Dodik na Twitteru.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić najoštrije je osudio “vandalski, nehumani i nadasve necivilizacijski čin devastacije, pljačkanja Saborne crkve u Mostaru”.

Srpskim povratnicima i pravoslavnim vjernicima uputio je najiskrenije riječi saosjećanja.

“Mom prijatelju, starješini Saborne crkve Dušku Kojiću i svim pravoslavnim vjernicima u Mostaru želim izraziti punu podršku u svoje lično ime i uime institucija Islamske zajednice moleći Boga da ih ovakvi vidovi zastrašivanja od strane nepoznatih počinilaca ne obeshrabre i ne pokolebaju u njihovoj plemenitoj misiji izgradnje koegzistencije i povjerenja naših dvaju vjerskih zajednica. Od nadležnih policijskih i pravosudnih organa očekujemo brzu i efikasnu istragu uz nadu da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni”, poručio je ef. Maksumić, dodavši kako se nasrtaji na vjerske objekte ne mogu niti smiju tretirati običnom vrstom vandalizma.