Globus

"Orly"

Zloglasna ruska paravojna grupa Wagner pohvalila se da su otvorili centar u Srbiji

07/12/2022

Voditelj centra je Aleksander Lisov kojeg su 2017, „kao rezultat njegovih 'dobrotvornih' aktivnosti, prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Republike Kosovo“

Paravojna grupa Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin ruski biznismen i bliski saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, poznat i pod nadimkom “Putinov kuhar”, objavila je na Telegram kanalu da je u Srbiji formiran njihov rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje „Orly“.

“Žurimo da vam predstavimo novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov“, navode na platformi Telegram.

Podsjećaju da su Lisova 2017, „kao rezultat njegovih ‘dobrotvornih’ aktivnosti, prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Republike Kosovo“.

Tim centra svoju misiju naziva sprovođenjem javne diplomatije, čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć „meke moći“, prenosi Danas.

„Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda”, navedeno je u objavi.

Između ostalog, navode u objavi, oni su sa saradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik ruskom svetom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda.

Reagujući na Twitteru, Ivana Stradner, naučna saradnica američke Fondacije za odbranu demokratije i stručnjak za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci najavila ovakav vid saradnje između Rusije i Srbije.

„Prije nekoliko mjeseci sam najavila saradnju Rusije i Srbije u oblasti informacione bezbjednosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! Dešava se i evo saradnja Wagner centra i Srbije. Koji dio ove poruke Zapad ne razumije?“, napisala je Stradner na Twitteru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.