Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Narednih dana ljetne temperature, evo kad stiže promjena

proljece sunce vrijeme
Foto: Pixsell/Arhiv
Ilustracija

Nad zapadnu Evropu saharski zrak donosi znatne količine pijeska koji će se do kraja vikenda proširiti od Španije do Finske i Francuske, a početkom iduće sedmice, tačnije u srijedu, stiže i kod nas

Narednih dana u Bosni i Hercegovini bit će stabilno i pretežno sunčano vrijeme, a temperatura u postepnom porastu sa kulminacijom za dane vikenda i na početku sljedeće sedmice kada će biti najtoplije uz ljetne temperature.

Period od 06. do 10. aprila izdizanjem afričke anticiklone nad našu regiju donosi nam ekstremno visoke temperature za ovo doba godine koje bi uz pretežno sunčano vrijeme mogle dostizati lokalno i do 32 stepena. Ovog puta visoke temperature bez jakog vjetra, ali bit će malo saharskog pijeska i prašine u zraku.

– Uz front i padavine 10. aprila pristiže i saharska prašina koja će uz kišu završiti na zemlji. Nad zapadnu Evropu saharski zrak donosi znatne količine pijeska koji će se do kraja vikenda proširiti od Španije do Finske i Francuske, a početkom iduće sedmice, tačnije u srijedu, stiže i kod nas. Ono što se zna da će se saharska prašina izlučiti širom Evrope – kazao je meteorolog Bakir Krajinović.

Dodaje da će kiša biti prljava i ostavljat će tragove.

– Ovo je tipična sinoptička slika koja se dešava s vremena na vrijeme – naveo je Krajinović za Avaz.