Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kamenolom

Objavljen snimak velikog odrona kod Mostara uzrokovanog eksplozijom

odron kod mostara
FOTO: Screenshot/Facebook

U velikom odronu kamenja kod Mostara povrijeđene dvije osobe, automobili završili u vodi

Dvije osobe povrijeđene su u aktiviranju klizišta u naselju Bijela kod Mostara.

Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite, do aktiviranja klizišta jedošlo u ranim večernjim satima, oko 18.30 sati, kada je velika količine kamena zbog miniranja kamenoloma završila u rijeci.

– Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, dva automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga, jer se ne zna nalazi li se pod odronom ili u vodi. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u istim. Prema trenutnim informacijama ljudskih žrtava nema – saopćeno je iz FUCZ-a.

Povrijeđene su dvije osobe od kojih se jedna nalazila u čamcu koji je oboren prilikom pada odrona u rijeku i time prouzrokovao rast vodostaja i veliki val. Druga povrijeđena osoba se nalazila na obali u trenutku nesreće. Obje osobe su medicinski zbrinute, navodi se.

Policija osigurava mjesto nesreće, istraga je prekinuta zbog noći i nastavit će se u ranim jutarnjim satima.

Nevjerovatan video odrona u Bijeloj

Posted by Vremenska Prognoza Bijelo Polje on Saturday, April 6, 2024

Kako saznajemo tu se nalazi firma HP Investing, koja ima koncesiju nad kamenolomom.

Vlasnici ribnjaka prijavljuju velike štete, a brojnim ribarima plimni val je odnio štapove vrijedne nekoliko hiljada KM. Bježali su uz stijene kako i njih ne bi odnio plimni val.

Rijeka Bijela je pritoka Salakovačkog jezera.

Istražuje se kako je došlo do odrona u kamenolomu kod Mostara

Istraga zbog nesreće izazvane odronom koji je nastao prilikom miniranja jednog dijela kamenoloma u mjestu Bijela kod Mostara u kojoj su ozlijeđene dvije osobe, a oštećeno više vozila, nastavljena je i jutros.

Iz Operativnog centra civilne zašite HNK-a izvijestili su u nedjelju da je istraga nastavljena te da policija osigurava mjesto nesreće.

Podsjećaju da je 6. aprila, oko 18,30 sati, došlo do aktiviranja klizišta velike količine kamena zbog miniranja kamenoloma.

Prilikom miniranja jednog dijela kamenoloma odlomio se i drugi dio, što je prouzrokovalo veliku količinu kamenih odrona koji su završili u rijeci. Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, dva automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga, jer se ne zna nalazi li se pod odronom ili u vodi. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u njima.

“Prema trenutnim informacijama ljudskih žrtava nema. Ozlijeđene su dvije osobe od kojih se jedna nalazila u čamcu koji je oboren prilikom pada odrona u rijeku i time prouzrokovao rast vodostaja i veliki val, dok se druga ozlijeđena osoba nalazila na obali u trenutku nesreće”, kažu iz Operativnog centra i dodaju da se obje osobe medicinski zbrinute.

Policija osigurava mjesto nesreće, istraga je prekinuta sinoć zbog mraka i nastavila se jutros, dodaju iz spomenutog centra.